Auto

Pagina verde. Indeco, o firmă care preia responsabilitatea deşeurilor industriale pentru 3.000 de businessuri, a ajuns la afaceri de 11 mil. euro şi vrea să se extindă geograficPagina verde. Indeco, o firmă care preia responsabilitatea deşeurilor industriale pentru 3.000 de businessuri, a ajuns la afaceri de 11 mil. euro şi vrea să se extindă geografic

Sursa foto: www.indecogrup.ro

Sursa foto: www.indecogrup.ro

Autor: Alina-Elena Vasiliu

03.04.2024, 18:30 178

Indeco a pornit la drum cu trei acţionari, ulterior rămânând doar doi – Emil Bogdan şi Bogdan Gheorghe. În 2022, aceştia au făcut un exit parţial din firmă, cedând pachetul majoritar către grupul austriac Brantner.

Indeco, o companie din Bucureşti, a ajuns la afaceri de 11 milioane de euro, profit de 700.000 de euro şi 137 de angajaţi din activităţile pe care le derulează pentru eliminarea deşeurilor nereciclabile, precum uleiurile uzate, reziduurile de vopsea sau deşeuri din industria petrolieră.

Businessul a început în anul 2006, când legislaţia privind protecţia mediului existentă la nivel european a început să fie implementată şi în România.

„În acea perioadă, subiectul deşeurilor era pe ultimul loc pentru generatorii acestora, care, pentru a scăpa de ele, găseau soluţii de cele mai multe ori ilegale. În cazul de faţă, când spunem deşeuri, vorbim despre deşeuri toxice şi periculoase, provenite din industrie sau din zona prestărilor de servicii, în general deşeuri nereciclabile, pentru eliminarea şi tratarea cărora sunt necesare costuri“, spune Emil Bogdan, unul dintre fondatorii companiei, alături de Bogdan Gheorghe.

Indeco a pornit la drum cu trei acţionari, ulterior rămânând doar doi – Emil Bogdan şi Bogdan Gheorghe. În 2022, aceştia au făcut un exit parţial din firmă, cedând pachetul majoritar către grupul austriac Brantner, care are în România operaţiuni complementare (servicii de salubritate). Cei doi cofondatori au rămas în continuare la conducerea firmei, ducând mai departe proiectele împreună cu noii acţionari. Anterior, ei au lucrat în cadrul unei companii din grupul Rompetrol responsabile de servicii de mediu.

Printre tipurile de deşeuri de care se ocupă Indeco se regăsesc uleiuri uzate şi filtre de ulei uzate rezultate din activitatea reţelelor de service auto sau resturi de solvenţi şi vopsea rezultate din diverse activităţi indus­triale sau şlamuri şi nămoluri provenite din industria petro­lieră. Toate acestea sunt consi­derate deşeuri periculoase, iar eliminarea lor necesită resurse financiare, tehnice şi logistice.


Emil Bogdan, unul dintre fondatorii Indeco: Indeco acoperă cam toată gama de deşeuri ce poate fi generată în urma unei activităţi industriale sau prestatoare de servicii, cu excepţia deşeurilor medicale. În momentul de faţă avem cam 3.000 de clienţi, firme mici, dar şi companii multinaţionale mari din zona automotive sau petrochimie.


„Afacerea a pornit cu o autoutilitară pentru transportul deşeurilor, un spaţiu închiriat în judeţul Prahova şi doi angajaţi. În momentul de faţă, deţinem o flotă de peste 60 de vehicule spe­ciale pentru transportul deşeu­rilor periculoase, spaţii de lucru proprii de aproximativ 10 hecta­re în judeţele Prahova, Arad şi Ilfov.“ Indeco furnizează clienţi­lor toate serviciile care ţin de deşeuri, cum ar fi managementul acestora (colectarea, transportul, procesarea, valorificarea/eliminarea deşeu­rilor generate), consultanţă privind deşeurile sau în privinţa altor probleme de mediu (soluţii pentru amenajarea spaţiilor pentru depozitare, soluţii privind optimizarea fluxurilor de deşeuri, consultanţă legislativă, consultanţă privind autorizarea activităţilor de mediu, analize fizico-chimice ale deşeurilor).

„Indeco acoperă cam toată gama de deşeuri ce poate fi generată în urma unei activităţi industriale sau prestatoare de servicii, cu excepţia deşeurilor medicale. În momentul de faţă avem cam 3.000 de clienţi, firme mici, dar şi companii multinaţionale mari din zona automotive sau petrochimie.“

Indeco identifică potenţialii clienţi – pe unii chiar din faza de construcţie a fabricii care urmează să devină generatoare de deşeuri – iar ulterior preia răspunderea acestora până la eliminarea finală a deşeurilor.

„Pe parcursul acestui proces, intervenim asupra deşeurilor prin operaţiuni simple (balotare, sortare, reambalare, mărunţire), dar şi mai complexe (inertizare-stabilizare, deshidratare, amestecare în vederea obţinerii de combustibil alternativ), operaţiuni care duc la optimizarea costurilor privind eliminarea/ valorificarea acestora, dar şi la îndeplinirea condiţiilor cerute de eliminatorii finali (fabrici de ciment, depozite de deşeuri, incineratoare). Pentru aceste servicii percepem un tarif, care acoperă toate costurile de la preluarea deşeurilor şi până la eliminarea/ valorificarea acestora.“

De-a lungul timpului, acţionarii Indeco au investit circa 5 milioane de euro pentru crearea flotei destinate transportului deşeurilor, pentru dotarea spaţiilor cu echipamente – prese, prescontainere, tocătoare, echipamente specifice pentru procesarea diverselor tipuri de deşeuri, dar şi în vederea digitalizării activităţii.

„Anul trecut, cel mai important proiect pentru noi a fost iniţierea şi dezvoltarea unui parteneriat cu unul dintre cei mai mari producători de produse de mobilier (PAL, OSB) şi pardoseli din România şi din lume, având ca scop crearea unui centru specializat pentru managementul deşeurilor din lemn în judeţul Arad. Proiectul va continua şi în anul 2024, în alte zone ale ţării.“

Alt proiect pentru 2024 este extinderea teritorială prin deschiderea de noi puncte de lucru în judeţul Cluj şi în zona Moldovei.

„De asemenea, sunt în curs proiecte şi parteneriate pentru alte linii nişate de business, cum ar fi crearea unei reţele de colectare a uleiului uzat alimentar sau achiziţionarea şi punerea în funcţiune de noi echipamente specializate pentru procesarea deşeurilor“, mai spune Emil Bogdan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO