Auto

Vicepreşedintele Ford: Europa are nevoie de un acord comercial cu SUA, nu cu Japonia

Stephen Odell, vicepreşedinte executiv al Ford Motor Company şi preşedinte al Ford pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa

Autor: Bogdan Alecu

10.07.2014, 18:42 236

Stephen Odell, vicepreşedinte executiv al Ford Motor Company şi preşedinte al Ford pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, susţine într-o scrisoare deschisă semnarea unui acord comercial între Europa şi Statele Unite şi este de părere că semnarea unuia cu Japonia ar duce la pierderea a mii de locuri de muncă în îndustria auto europeană.

„Acordurile comerciale nu trebuie să fie numai libere, ci şi corecte. Acordul propus între Uniunea Europeană este un exemplu de contract nefavorabil, oferind acces liber către piaţa europeană constructorilor japonezi, dar nu asigură însă şi liberalizarea pieţei din Japonia. Astfel întreaga industrie auto europeană va fi expusă unei concurenţe neloiale faţă de o industrie auto japoneză subvenţionată de o monedă devalorizată deliberat. Acest lucru duce la creşterea riscului ca în Europa să pierdem mai multe mii de locuri de muncă”, a spus Stephen Odell.

Acest acord este semnat la trei ani după cel dintre UE şi Coreea de Sud. „Acordul acesta a deschis piaţa europeană competitorilor noştri din Coreea de Sud, dar nu a deschis şi piaţa sud-coreeană constructorilor de volum europeni, care încă sunt păstrăţi la distanţă”, a subliniat Odell. Pe de altă parte, majoritatea automobilelor mărcilor sud-coreene comercializate pe piaţa europeană sunt produse local şi doar câteva procente sunt importate direct din Coreea de Sud. Pe de altă parte, direct din Japonia vin automobilele mărcii Mazda şi doar câteva modele ale Toyota, principalul constructor de volum nipon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO