Bănci și Asigurări

ANAF: Arieratele s-au redus cu doar 0,5 mld. lei în 2010

Autor: Mihaela Claudia Medrega

28.10.2010, 19:13 38

Plăţile restante ale statului către companiile private s-audiminuat pe parcursul anului 2010 cu doar 0,5 mld. de lei, valoareaarieratelor totalizând la sfârşitul lunii septembrie 1,5 mld. delei, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională deAdministrare Fiscală (ANAF) pentru ZF.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să reducă arieratele cătresectorul privat, dar la fiecare evaluare a acordului cu Fondul acerut o nouă derogare, nereuşind să se încadreze în valoriletrimestriale asumate.

"Totalul plăţilor restante se ridicau la valoarea de 2 mld. leila data de 31 august 2010, respectiv la valoarea de 1,5 mld. lei ladata de 30 septembrie 2010, observându-se o reducere de 0,5 mld.lei pe parcursul anului 2010", se menţionează în raspunsulANAF.

Reducerea arieratelor până la eliminare a fost principalasolicitare a FMI astfel încât statul să nu mai acţioneze ca unfactor de blocaj financiar în economie. Acumularea de arierateîmpiedică revenirea economiei pentru că afectează fluxu­rile delichidităţi ale firmelor.

La misiunea anterioară a FMI, Jeffrey Franks, şeful misiunii deevaluare a acordului cu România, declara că statul trebuie săplătească în jur de 2 mld. lei în contul arieratelor acumulate.

Acumularea de arierate şi tăierea fondurilor de investiţii aufost două dintre supapele folosite de Executiv pentru a se încadraîn ţinta trimestrială de deficit bugetar negociată cu FMI.

Fiscul aminteşte că Guvernul împreună cu FMI şi ComisiaEuropeană au întocmit un program de monitorizare a arieratelor laordonatorii de credite, în anul 2010 avându-se în vedereimplementarea unor măsuri de reducere a arieratelor, "astfel încâtpână la sfârşitul anului 2011 să fie posibilă diminuarea, în modprogresiv, a acestora şi efectuarea plăţilor în cadrul scadenţelorconvenite în contracte".

Arieratele includ doar restanţele de peste 90 de zile, conformînţelegerii cu FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO