Bănci și Asigurări

Analiştii: Politica monetară ar putea să rămână în stand-by la ultima şedinţă a boardului BNR din acest an

Analiştii: Politica monetară ar putea să rămână în...

Autor: Claudia Medrega

03.11.2016, 00:07 181

BNR ar putea să menţină do­bân­da-cheie şi ratele rezer­ve­lor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale la ultima şedinţă de politică monetară din acest an, perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei lăsând loc pentru amânarea înăspririi politicii monetare pentru 2017, anticipează unii analişti.

Pe lângă dobânda-cheie şi ratele RMO, un alt instrument aflat la dispoziţia băncii centrale este coridorul format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie, adică dobânzile la care băncile se împrumută de la BNR şi respectiv plasează bani la banca centrală pe termen de o zi. Acest coridor a fost îngustat de banca cen­tra­lă la +/-1,5%, dar rămâne la un nivel ridi­cat comparativ cu alte ţări.

La şedinţa de politică monetară de la sfâr­şitul lunii septembrie consiliul de admi­nis­traţie al BNR i-a luat prin surprindere pe ma­jo­ritatea analiştilor care nu anticipau nicio mă­sură de relaxare monetară. Boardul BNR a decis atunci reducerea ratei RMO la va­lută de la 12% la 10% şi a menţinut do­bânda-cheie la 1,75% pe an, păstrând şi nivelul ratelor RMO la lei, la 8%. Până în septem­brie, BNR mai operase o singură modi­ficare a parametrilor monetari, în pri­ma şedinţă din acest an, când a luat tot o de­cizie surprinzătoare, hotărând reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicate pa­sivelor în valută de la 14% la 12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO