Bănci și Asigurări

Anul 2017 a şters mai mult de o treime din profitul net al BCR, cea mai mare bancă din România raportând un câştig net de 668 mil. lei. Erste, cel mai bun profit din istorie: 1,3 mld. euro

Autor: Anelis Baciu

01.03.2018, 00:07 1005

♦ Deşi a raportat o diminuare a profitului net, BCR stă mai bine operaţional, rezultatul din operaţiuni înregistrând o creştere de 3,5%, până la 1,34 mld. lei ♦ BCR a reuşit să-şi majoreze creditarea cu 3,7% anul trecut, însă veniturile din dobânzi şi comisioane s-au diminuat uşor ♦ Pe zona de tranzacţionare în schimb banca a înregistrat un plus de 13%.

 

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut un profit net de 668 mil. lei (146 mil. euro) anul trecut, cu aproa­pe 36% mai puţin decât în 2016, potrivit da­telor trans­mise de bancă.

Deşi a raportat o dimi­nua­re a  profitului net, BCR stă mai bine opera­ţio­nal, rezultatul din ope­ra­ţiuni în­re­gistrând o creş­tere de 3,5%, până la 1,34 mld. lei. Îmbunătăţirea re­­zulta­tu­lui ope­raţional a fost ge­ne­rată de câştigurile cu 13% mai mari din tran­zacţio­nare, care au însumat circa 355 mi­l. lei în 2017.

Pe de altă parte, ve­ni­turile din dobânzi şi co­mi­sioane s-au erodat uşor în pofida creş­terii cu aproape 4% a creditării.

Încasările nete din do­bânzi au însumat 1,7 mi­liarde de lei, fiind în scădere cu 1,3%, în timp ce veniturile nete din do­bânzi au cu­mu­lat 701 milioane de lei, în scă­dere cu 1,1% faţă de 2016.

„Economia a avut o dezvoltare remar­cabilă în 2017, susţinută nu doar de revenirea vi­guroasă a consumului, dar şi de producţia in­dustrială, agricultură şi servicii, sectoare unde BCR a crescut finanţările către com­panii mici şi mijlocii, mult peste media pieţei. În 2018 vom continua pe drumul început de a prioritiza creditarea în moneda naţională, cu dobânzi fixe şi opţiuni atractive de asigurare. Nu în ulti­mul rând, BCR va continua să investească în ser­vicii şi procese moder­ne facilitate digital, pen­tru a oferi clienţilor acce­sibilitate şi conve­nien­ţă“, a afirmat Sergiu Manea, CEO al BCR.

În privinţa costurilor cu provizioanele consti­tui­te pentru creditele ne­per­­formante, acestea au avut în 2017 un impact ne­gativ asupra rezulta­te­lor băncii, de 32,4 mi­lioa­ne de lei, după ce în 2016 provi­zioa­ne­le de risc eliberate au avut un impact pozitiv de 280 milioane de lei asupra rezultatului financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO