Bănci și Asigurări

Apetitul pentru credite al firmelor rămâne în continuare anemic

Apetitul pentru credite al firmelor rămâne în...

Autor: Ciprian Botea

14.07.2014, 20:05 91

Cererea de credite de valori mari, în mare parte credite corporate, a cres­cut cu  numai 12.000 de aplicaţii în primele cinci luni comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, băncile solicitând la Centrala Riscului de Credit (CRC) 439.000 de rapoarte pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali.

Aceasta înseamnă o medie lunară de sub 90.000 de rapoarte, de zece ori mai puţin decât în anii de boom 2007-2008, şi chiar sub nivelul din 2009 şi 2010, adică la apogeul crizei economice. Numărul solicitărilor nu a mai depăşit pragul de 100.000 din iunie anul trecut.

De exemplu, în luna mai au fost eliberate de CRC un număr de aproape 97.000 de rapoarte. Băncile verifică fiecare client în procesul de aprobare a dosarului de credit, astfel că numărul interogărilor reflectă îndeaproape cererea reală de credite.

CRC este organismul specializat al BNR care colectează date despre creditele mai mari de 20.000 de lei acordate de bănci.

Companiile rămân reticente să se îndatoreze în pofida semnalelor pozitive din economie, iar bancherii spun că atunci când găsesc clienţi bancabili aceştia solicită în principal credite pentru nevoi curente, nu pentru investiţii. Un sondaj recent al BNR arăta că majoritatea companiilor chestionate au preferat în ultima jumătate de an finanţarea din resurse interne, nu prin credite.

„Majoritatea companiilor au indicat că inten­ţio­nează să-şi reducă gradul de îndatorare, nefiind inte­resate să mai obţină finanţare bancară indi­fe­rent de cost. Proporţia acestora este în creştere fa­ţă de sondajul anterior. Majoritatea firmelor care ar fi interesate de contractarea de credite bancare au declarat că ar suporta doar un cost foarte scăzut al finanţării“, spun experţii BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO