Bănci și Asigurări

ASF: Toată lumea pierde din plafonarea tarifelor la RCA, pierd societăţile, pierd şi asiguraţii

ASF: Toată lumea pierde din plafonarea tarifelor la RCA,...

Autor: Anelis Baciu

18.03.2017, 00:00 1143

Continuarea plafonării tarifelor pen­tru poliţele auto obligatorii (RCA) nu este o măsură susţinută de Autorita­tea de Supraveghere Financiară (ASF), în condiţiile în care îngheţarea preţu­ri­lor ge­nerează pierderi tuturor actorilor din piaţă. 

„Toată lumea pierde din plafonarea ta­rifelor la RCA, pierd societăţile de asi­­gurări, pierd şi asiguraţi, parte din ei, pen­tru că ne-am trezit în situaţia în care se plâng unele categorii de cli­enţi, de exem­plu pen­sio­­narii, ca au fost pe­na­lizaţi. Pe de altă parte, se plâng unii asi­guraţi că au fost în­ca­draţi gresit pentru că ci­ne­va a făcut o schemă „extra­or­di­na­ră“ de bo­nus-ma­lus. Pierde toată lu­mea, din nefericire“, a spus Paul Mitroi, direc­tor în cadrul Direcţiei de regle­men­tare şi autorizare pe sectorul asigu­rări şi reasigurări din ca­drul ASF, în cadrul Co­nferinţei Anuale a Brokerilor de Asi­­gurări şi Pensii. Siste­mul bonus-malus a fost modificat în sen­sul în care s-au egalizat clasele de bonus şi malus. Această măsură este în dez­avantajul şo­fe­rilor cu istoric bun de dau­nă, redu­ce­rile de preţ fiind mai mici de­cât cele pre­văzute în schema anterioară. 

Discuţiile pe tema tarifelor RCA s-au reluat, în condiţiile în care se apro­pie ter­menul de expirare a plafonării. Înghe­ţarea tarifelor la RCA pentru toa­te categoriile de clienţi a fost introdusă pe 18 noiembrie 2016 printr-o ordo­nan­ţă de urgenţă emisă de guvernul Cioloş. Plafonarea tarifelor la RCA este vala­bilă timp de şase luni, ceea ce înseamnă că pe 19 mai piaţa ar trebuie să treacă din nou la preţuri libere. Trecerea nu va fi însă directă, iar pentru o perioadă com­paniile de asigurări va trebui să vân­dă poliţa RCA luând în calcul un tarif de referinţă stabilit de ASF împre­ună cu un consultant independent şi spe­cialişti de la Banca Mondială. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO