Bănci și Asigurări

Bancherii au scăzut de trei ori dobânda medie la depozite din 2014 până în prezent, dar au ieftinit mai lent creditele cu 25%

Bancherii au scăzut de trei ori dobânda medie la...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

08.06.2016, 00:05 313
Bancherii afişau la finele lunii aprilie o dobândă medie de 1,12% pentru depozitele noi în lei ale populaţiei, în scădere de trei ori faţă de aprilie 2014, în timp ce dobânda medie pentru creditele noi pe acest segment s-au redus cu 25% la 6,61%.

Bancherii plătesc deponenţilor bonificaţii la un minim istoric în condiţiile în care economia României se află într-o perioadă de încetinire temporară a preţurilor.

Unele bănci centrale, precum BCE sau Banca Japoniei, au recurs şi la dobânzi negative pentru a contracara deflaţia.

Analistul economic Aurelian Dochia consideră că evoluţia ratelor dobânzii reflectă „schimbarea condiţiilor din piaţă”, dar că reducerea dobânzii de politică monetară de către BNR a avut un impact mai mic asupra evoluţiei ratelor afişate de către instituţiile de credit, deoarece acestea se finanţează preponderent de la băncile-mamă şi nu de la banca centrală.

„În ultimii ani s-au schimbat condiţiile de pe piaţă. Ratele reflectă rezultatele mişcării cerere-ofertă pe piaţă, datorită scăderii cererii de credite. Populaţia a avut un comportament prudent în timpul crizei, în prima parte a crizei fiind unul defensiv, deoarece consumatorii nu s-au mai angajat în a contracta noi credite şi au început să economisească mai mult. De asemenea, multe companii au preferit să îşi ţină banii la bancă şi au amânant investiţiile din lipsa unor oportunităţi, ceea ce a însemnat mai puţine credite acordate.”

Din aprilie 2014 şi până în prezent, BNR a tăiat dobânda de politică monetară la jumătate de la 3,50%  la 1,75%, iar efectele acestei măsuri se simt şi în ratele afişate de bancheri la ghişee, în special la dobânzile afişate la depozite.

Dochia este încrezător în ceea ce priveşte evoluţia creditării şi se aşteaptă la continuarea trendului de creştere până în anul 2017, deoarece „populaţia începe să îşi schimbe atitudinea şi prinde curaj în ceea ce priveşte creditele”. Însă analistul economic nu se aşteaptă ca dobânzile la depozite în România să ajungă la valori negative, mai ales că, susţine acesta, inflaţia va trece în teritoriu pozitiv în a doua parte a anului, după epuizarea efectului de bază al creşterii consumului în urma reducerilor de TVA din ultimul an.

În luna aprilie a acestui an, băncile aveau în bilanţ depozite în lei în valoare de 94,73 mi­li­­arde lei din partea populaţiei, repre­zen­tând 63% din depozitele totale ale populaţiei, cu 16 puncte procentuale mai mult faţă aprilie 2014 şi un sold de credite în lei de 57,2 miliarde lei, reprezentând 52% din împrumuturile acor­date populaţiei. Începând cu luna septembrie 2015, volumul creditelor acordate populaţiei în lei l-a depăşit pe cel al creditelor acordate în euro şi începând din luna februarie a anului 2016 pe al creditelor acordate în valută. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO