Bănci și Asigurări

Bancherii îşi determină clienţii să ia credite în lei scumpind valuta

Fără avantajul dobânzilor mici la valută, vânzările de credite nu reuşesc să acopere rambursările

Bancherii îşi învaţă clienţii să ia credite în lei scumpind valuta

Autor: Ciprian Botea

22.05.2011, 23:55 1524

Dobânzile la creditele de consum în lei ajung să fie cu până ladouă puncte procentuale mai mici decât cele la finanţări similareîn euro, ceea ce înseamnă o economie lunară de câţiva zeci de leila un credit de 5.000 de euro (20.000 de lei). Mai multe bănci aumers chiar la extrem şi vând creditele fără garanţii exclusiv înlei.

"Băncile au înţeles că riscul valutar este important şi mai bineinclud acest cost în marja de risc decât să lase decizia lalatitudinea clientului", comentează analistul financiar AurelianDochia.

Ofertele arată acum radical diferit faţă de anii de boom, cândbancherii tentau clienţii cu credite foarte ieftine în valută,inclusiv pentru sumele mici.

Deprecierea leului faţă de nivelurile record din 2007-2008,atunci când motoarele creditării erau turate la maxim, a fostresimţită acut de către bancheri, doar în ultimul an ratelerestante la creditele în valută contractate de populaţie avansândcu echivalentul a un miliard de lei. La sfârşitul lunii martie,restanţele la creditele de retail în euro atingeau 2,1 mld. lei(520 mil. euro), potrivit BNR.

Patru dintre băncile din top zece practică dobânzi mai mari lacreditele de consum în euro decât la cele în lei, în timp ce alţitrei jucători de talie mare nici nu au în ofertă împrumuturi fărăgaranţii în valută.

BCR percepe o dobândă cu 0,25 puncte procentuale mai micăla finanţările în lei decât la cele în valută, în timp ce la BRD şiAlpha Bank diferenţa este de 0,4 puncte procentuale. Comisioaneleau însă acelaşi nivel la lei şi euro. BCR desfăşoară în prezent ocampanie promoţională în care nu percepe comisioane de analiză sauadministrare, în timp ce BRD şi Alpha Bank taxează cu 200 de leisau 50 de euro analiza dosarului de credit.

Diferenţa de dobândă este, în medie, de o jumătate de punctprocentual, dar poate ajunge şi la două puncte procentuale. Deexemplu, Garanti Bank, o bancă de talie medie, vinde credite deconsum în lei cu o dobândă nominală de 9,6% pe an, în timp ce laeuro dobânda urcă până la 11,8% pe an. La un credit de 20.000 delei (5.000 de euro) pe zece ani, un client care optează pentruvarianta în lei face o economie lunară de 28 de lei.

Austriecii de la Raiffeisen îşi taxează clienţii cu dobânzi maimari la valută pentru sume împrumutate mai mici de 3.000 de euro(circa 12.000 de lei), diferenţa în acest caz fiind de peste patrupuncte procentuale, de la 18% la 22,2% pe an. Pentru sumeîmprumutate mai mari, dobânzile scad mai repede la euro decât lalei, astfel că finanţarea în valută devine mai avantajoasă. "Decele mai multe ori această diferenţă are la bază termenul deacordare a creditului mai degrabă decât sumele împrumutate. Înacest caz diferenţialul de dobândă reflectă perspectiva pe carebăncile o au asupra evoluţiei costului finanţării în euro(aşteptările actuale indică o creştere a cotaţiei Euribor,indicatorul pieţei monetare interbancare din zona euro - n. red.)",mai spune Dochia.

CEC, Transilvania sau ING vând numai împrumuturi de consum înlei, oferta de finanţări în valută cuprinzând doar credite de nevoipersonale cu ipotecă şi credite imobiliare. Şi americanii de laCitibank au în ofertă doar credite de consum fără ipotecă înlei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO