Bănci și Asigurări

Bancherii promit că „Prima casă“ 4 ia startul în câteva zile

Bancherii promit că „Prima casă“ 4 ia startul în câteva zile

Startul fusese anunţat pentru luna aprilie, dar bancherii au întârziat cu obţinerea aprobării normelor de la BNR

Autor: Ciprian Botea

05.06.2011, 23:56 1882

Clienţii vor putea depune dosarele pentru credite ipotecare prina patra ediţie a programului "Prima casă" începând din aceastăsăptămână, în condiţiile în care mai multe bănci aşteaptă săprimească în câteva zile aprobarea BNR pentru a putea vindeîmprumuturi garantate pe jumătate de stat, dar cu un avans de numai5%.

BCR, care a vândut în ediţiile precedente cele mai multecredite "Prima casă", a semnat deja protocolul de colaborare cuFondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM),instituţia care administrează garanţiile acordate de stat prinacest program. Banca aşteaptă în această săptămână aprobarea de laBNR a normelor interne de creditare.

"Vom putea acorda împrumuturi încă un an şi jumătate sau doi aniprin acest program dacă ne du­blăm expunerea (de 600 mil. euro - n.red.). Estimăm că vom acorda primele credite prin programul «Primacasă 4» cât de curând", a declarat Oana Petres­cu, vicepreşedinteleresponsabil cu retailul al BCR.

Şi Banca Transilvania şi-a modificat normele interne decreditare pentru a putea vinde credite ipotecare cu avans de 5%,garantate doar în proporţie de 50% de către stat. Banca urmează săsemneze săptă­mâna aceasta protocolul de colaborare cu Fondul deGarantare.

"Nu am semnat încă protocolul de colaborare, dar vom face acestlucru în zilele următoare. Urmează să trimitem şi noile norme decreditare la BNR pentru a fi avizate. Este o chestiune de zile pânăvom putea să primim dosare de credit", a precizat Gabriela Nistor,director executiv retail la Banca Transilvania.

BT a acordat în ediţiile precedente ale programuluiguvernamental credite de 48 mil. euro.

Şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, declara recent că bancava începe să vândă credite prin "Prima casă" 4 la începutul luniiiunie.

Termenul este însă destul de îndepărtat faţă de aşteptărileiniţiale. Premierul Emil Boc anunţa în urmă cu două luni că băncilevor fi pregătite să primească dosare pentru credite garantate destat imediat după Sărbătorile de Paşte, adică de la sfârşitul luniiaprilie. Startul celei de-a patra ediţii a programului a fost însăîntârziat deoarece bancherii trebuie să obţină avizul BNR pentru amodifica normele de creditare. Problema este nivelul foarte mic alavansului în condiţiile în care statul nu mai garantează integralîmprumuturile.

Până la sfârşitul lunii mai îşi anunţaseră intenţia de aparticipa la următoarea etapă a programului 11 bănci, carecumulează peste 80% din garanţiile de 1,7 miliarde euro acordate înetapele precedente, potrivit FNGCIMM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO