Bănci și Asigurări

Bancherii români spun adio primelor mari platite anual. BNR cere băncilor ca bonusurile să fie plătite în 3-5 ani în funcţie de cum merge banca

BNR: Plata a minim 40% din remuneraţiile variabile ale unor bancheri trebuie amânată pentru 3-5 ani

Autor: Alexandra Chelu

30.12.2010, 10:49 50

Băncile vor fi obligate să amâne plata a minim 40% dinremuneraţiile variabile ale unor bancheri pentru cel puţin 3-5 anişi să acorde minim 50% din remuneraţiile variabile în acţiuni sautitluri ale instituţiei sau alte instrumente în afara numerarului,potrivit unui regulament BNR citat de MediafaxBusiness.

Banca centrală a emis un regulament pentru modificarearegulamentului 18/2009 privind cadrul de administrare a activităţiiinstituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvăriicapitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare aactivităţilor acestora, care intră în vigoare la finele acestuian.

BNR arată că instituţiile de credit trebuie să respecte maimulte principii la stabilirea şi aplicarea politicilor deremunerare totală, inclusiv a salariilor şi beneficiilordiscreţionare de tipul pensiilor, pentru "categoriile de personalale căror activităţi profesionale au un impact semnificativ asupraprofilului de risc al instituţiilor de credit, incluzând membriiorganelor cu funcţie de conducere, personalul care expuneinstituţia de credit unor riscuri, personalul aferent funcţiilorsistemului de control intern şi orice angajat care primeşte oremuneraţie totală ce conduce la încadrarea acestuia în aceeaşicategorie de remuneraţie cu cea a membrilor organelor cu funcţie deconducere şi a personalului care expune instituţia de credit unorriscuri".

Prin principiile impuse la stabilirea politicilor de remunerarese numără faptul că "o parte substanţială şi care reprezintă, întoate cazurile, cel puţin 40% din componenta de remuneraţievariabilă, este amânată pe o perioadă de cel puţin 3-5 ani şi estecorelată în mod adecvat cu natura activităţii, riscurile acesteiaşi activităţile personalului în cauză".

Banca centrală obligă la amânarea a minim 60% din plăţi în cazulunei componente a remuneraţiei variabile "în sumă deosebit demare". Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO