Bănci și Asigurări

Băncile au făcut profit de peste 810 mil. euro la nouă luni. Câştigul pe întregul an poate depăşi un miliard de euro

Băncile au făcut profit de peste 810 mil. euro la nouă...

Autor: Claudia Medrega

23.11.2016, 00:07 315

Băncile din România au obţinut în primele nouă luni din acest an un profit net de 3,65 mld. lei (circa 810 mil. euro), ni­vel de 1,6 ori mai mare decât cel înregistrat în ace­eaşi pe­rioa­dă a anului trecut. Activele băncilor au ajuns în septembrie la 378 mld. lei (84 mil. euro), potrivit statisticilor BNR.

În primul trimestru din 2016 sistemul bancar avea un pro­fit de circa 1,17 mld. lei, iar până la jumătatea anului băn­cile au reuşit să-şi dubleze câştigul la 2,4 mld. lei.

Atât rentabilitatea activelor (ROA), cât şi rentabilitatea capitalului (ROE) au rămas la finalul primelor nouă luni în teritoriu pozitiv, ajungând la 1,3% şi, respectiv, 12,32%. Având în vedere nivelul ROA şi al activelor, din simplul cal­cul matematic reiese un profit de circa 3,7 mld. lei pentru sistemul bancar în primele nouă luni.

Ascensiunea profiturilor băncilor a fost susţinută de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioa­ne­lor, precum şi de activitatea operaţională, creditele noi fiind în creştere. Totodată, avansul veniturilor din comisioane şi marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite au sus­ţinut câştigurile instituţiilor de credit. O contribuţie im­portantă la profiturile băncilor a venit şi din vânzarea acţiu­nilor deţinute la Visa, în trimestrul al doilea.

Anul trecut profitul sistemului bancar a ajuns, potrivit estimărilor iniţiale, la un nivel record de circa 4,9 mld. lei, comparabil cu cel din anul de boom 2008, când economia şi creditarea duduiau. Însă, datele finale comunicate ulterior de BNR în raportul anual indică un câştig de 4,5 mld. lei pentru bănci în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO