Bănci și Asigurări

Băncile au început anul cu stângul: cererea de credite corporate a scăzut cu 6% în primele două luni

Băncile au început anul cu stângul: cererea de credite...

Autor: Ciprian Botea

08.04.2015, 00:00 326

Băncile au solicitat în primele două luni din acest an circa 148.000 de rapoarte de la Centrala Riscului de Credit (CRC) pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali, în scădere cu 6% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor publicate de BNR. La Centrala Riscului de Credit sunt verificaţi în general clienţii companii, pentru istoricul de credit al persoanelor fizice băncile utilizând baza de date a Biroului de Credit. CRC colectează date despre debitorii cu expuneri mai mari de 20.000 de lei. Fiecare client este verificat de bănci în procesul de aprobare a dosarului de credit, astfel că numărul interogărilor reflectă îndeaproape cererea de credite. Anul trecut, cererea de credite de valori mari, majoritatea finanţări corporate, a atins minimul ultimului deceniu, respectiv un milion de rapoarte fiind solicitate de bănci pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali.

Faţă de anul precedent, numărul rapoartelor a fost în scădere uşoară, dar comparativ cu 2010-2011, perioada de apogeu al crizei economice, a fost mai mic cu 50%. Aceasta înseamnă că aveau mai mult curaj să se împrumute în plină criză decât acum, când există semnale de revenire a economiei. Companiile rămân reticente să se îndatoreze în pofida semnalelor pozitive din economie, iar bancherii spun că atunci când găsesc clienţi bancabili aceştia solicită în principal credite pentru nevoi curente, pe termen scurt, nu pentru investiţii. Clienţii monitorizaţi de CRC aveau la finalul lunii februarie datorii la bănci de 260 mil. lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO