Bănci și Asigurări

Bancile executa silit locuinte din mediul rural si orasele mici

Bancile executa silit locuinte din mediul rural si orasele mici
15.02.2010, 23:04 143

Numarul executarilor silite de case si terenuri a crescutexponential in ultimele doua luni, anunturile de licitatiepublicate de banci pe site-urile proprii vizand de cele mai multeori proprietati imobiliare aflate in zona rurala sau in oraselemici.

Pretul pentru un apartament cu doua camere intr-un orasresedinta de judet porneste de la circa 100.000 de lei (circa24.000 de euro), dar in localitatile mai mici preturile coboara side trei-patru ori. Spre exemplu, in Mihaileni, judetul Botosani,pretul de pornire pentru un apartament cu doua camere scos lalicitatie de Raiffeisen Bank este de 28.000 de lei (6.800 deeuro).

Analistii spun ca numarul mare de executari silite din mediulrural si din orasele mici survine in conditiile in care bancileincearca sa-si recupereze creantele din zonele unde este foarteprobabil ca valoarea garantiilor sa stagneze sau chiar sascada.

"Bancile se gandesc probabil ca in zona rurala si in oraselemici sunt mai putine sanse ca valoarea garantiilor sa creasca si deaceea recurg la executari silite. In Bucuresti si in orasele maribancile au mai restructurat credite, asteptand vremuri mai bune pepiata imobiliara", comenteaza Dragos Cabat, managing partner laFinancial View. Totusi, bancilor le este foarte greu sa-sirecupereze creantele, multe dintre imobilele scoase la vanzarefiind deja la a doua sau chiar a treia licitatie, caz in carepretul porneste de cele mai multe ori de la 75% din pretul deevaluare. Legea permite executorilor bancari sa reduca pretul depornire cu maximum 25% doar incepand cu a doua licitatie.

Pretul poate fi scazut, de asemenea, sub valoarea creantei pecare banca o are de recuperat pentru ca debitorul poate fi urmaritsi pe alte bunuri aflate in proprietatea sa chiar daca acestea nuau fost puse drept garantii in contractul de credit. Bancile careau in portofoliu credite imobiliare nu au finantat de regula maimult de 75% din pretul bunului ipotecat, de aceea exista sansefoarte mari ca bancile sa-si recupereze creanta in cazul in carereusesc sa vanda un bun la licitatie. Bancile mai conservatoare auoferte prin care nu finanteaza mai mult de 50% din valoareaimobilului. "In Romania creditul nu depaseste trei sferturi dinvaloarea bunului finantat si de aceea cred ca in majoritateacazurilor bancile ar obtine sumele necesare pentru a acopericreditul daca ar reusi sa vanda garantia. Daca preturile vor maiscadea, atunci ar putea sa apara probleme", spune Cabat.

Zonele unde exista o concentrare mai mare de locuinte siterenuri scoase la licitatie de banci sunt nordul si sud-vestultarii. Pe site-urile bancilor exista zeci de anunturi cu bunuriscoase la licitatie in judete precum Bistrita-Nasaud, Maramures siBotosani, acestea fiind zone in care ponderea restantelor in totalimprumuturi - de pana la 7,5% - ajunge sa fie si dubla fata demedia la nivel national, situata la 3,8%. Hunedoara, Caras-Severinsi Arges sunt, de asemenea, in topul judetelor cu cele mai multeexecutari silite, avand si ponderi ale restantelor de pana la6,3%.

In Campulung, de exemplu, BCR a scos la licitatie douaapartamente aflate in acelasi bloc. O situatie similara exista siin Alexandria, in timp ce intr-o comuna constanteana au fostexecutate silit patru terenuri aflate pe aceeasi strada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO