Bănci și Asigurări

Băncile greceşti au scos din ţară 650 mil. euro în trimestrul doi. Francezii au adus 4,7 mld. euro

Mişcările băncilor în T2: grecii au mai scos 0,65 mld. €, francezii au adus 4,7 mld. €

Autor: Claudia Medrega

26.10.2011, 11:54 2924

Băncile greceşti au continuat să-şi reducă expunerea pe România în al doilea trimestru al acestui an, în timp ce băncile franceze şi cele austriece şi-au majorat finanţările, potrivit datelor publicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), su­pra­nu­­mită banca băncilor centrale.

Expunerea băncilor din Grecia faţă de România a scăzut în al doilea trimestru cu 0,65 mld. euro comparativ cu sfârşitul lunii martie, la 15,03 mld. euro. Un element de risc este considerat volumul mare al expunerilor băncilor elene, însă atât în trimestrul I, cât şi în trimestrul II statisticile BRI au indicat reduceri modice ale acestora. Anul trecut, expunerea băncilor elene a scăzut cu 1,6 miliarde de euro, până la 15,8 miliarde de euro.

În cazul băncilor franceze expunerea s-a majorat în al doilea trimestru cu 4,7 mld. euro, comparativ cu nivelul de la sfârşitul lunii martie, la 13,78 mld. euro. Evoluţia este divergentă faţă de primele trei luni ale acestui an, când s-a înregistrat o diminuare a expunerii cu 4,8 mld. de euro.

Băncile austriece au adus mai puţin de jumătate de miliard de euro, astfel că expunerea acestora pe România a ajuns în iunie la 30,83 mld. euro. Ritmul intrărilor de fonduri austriece este comparabil cu cel din primele trei luni ale anului.

Aceste mişcări au avut loc în contextul în care înţelegerea de la Viena privind menţinerea expunerilor băncilor mari a expirat în martie, iar tensiunile din zona euro şi în special din Grecia s-au acutizat.

Datele BRI se bazează pe o metodologie proprie, diferită de cea folosită la testul de stres rulat pe băncile europene la începutul verii.

Metodologia utilizată de BRI face ca în valoarea expunerilor să fie luată în considerare valoarea totală a activelor subsidiarelor locale ale grupurilor străine chiar dacă o bună parte din acestea sunt finanţate local şi nu reprezintă împrumuturi transfrontaliere.

Băncile europene aveau la finalul celui de-al doilea trimestru o expunere de 117,7 miliarde de dolari (81,4 miliarde de euro) pe România, adică 95,7% din expunerea străină pe România, potrivit celui mai recent raport publicat de BRI.

Cea mai mare expunere pe România o au în continuare băncile din Austria, cumu­lând circa 38% din expunerea totală, urmate de Grecia - 18,5% şi Franţa - 17%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO