Bănci și Asigurări

Băncile şi-au redus pierderile în decembrie, dar au închis anul cu o „gaură“ de 100 mil. €

Băncile şi-au redus pierderile în decembrie, dar au închis anul cu o „gaură“ de 100 mil. €

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

23.01.2012, 00:05 1029

Băncile au raportat anul trecut o pierdere cumulată de 430 de milioane de lei (100 mil. euro), în scădere de la un rezultat negativ de 516 mil. lei în anul anterior, după ce au reuşit să recupereze în luna decembrie jumătate din pierderea consemnată în perioada ianuarie-noiembrie.

Sistemul bancar înregistra o pierdere de aproape 900 milioane de lei (peste 200 mil. euro), dar în decembrie a recu­perat 400 mil. lei ca urmare a diminuării volumului provizi­oanelor şi a restructurărilor de personal.

Pe fondul prelungirii recesiunii economice, bancherii s-au confruntat şi anul trecut cu deteriorarea portofoliilor de credite, fiind nevoiţi să pună deoparte 7 mld. lei pentru a acoperi pierderile din creditele nerambursate. Volumul total al provizioanelor ajungea la 30,6 miliarde de lei (7,1 mld. euro) la sfârşitul lunii decembrie, fiind totuşi în scădere de la un vârf de 31 mld. lei atins în luna anterioară.

Băncile şi-au văzut portofoliile puternic ero­date în peri­oada de criză, fiind nevoite să pună deoparte întreg profitul operaţional pentru a-şi acoperi pierderile din credite neper­formante, iar în unele cazuri acţionarii au fost nevoiţi să vină cu bani de acasă pentru a acoperi aceste pierderi. Spre exem­plu, austriecii de la Erste au adus 100 mil. euro la capitalul BCR la sfârşitul anului trecut, în timp ce Volksbank a adus recent 85 mil. euro la capitalul subsidiarei. Cele două bănci înregistrau după primele nouă luni de anul trecut cele mai mari pierderi conform stan­dardelor locale de conta­bi­litate (RAS), de 542 mil. lei şi respectiv 378 mil. lei.

Creanţele restante şi îndoielnice din sis­temul bancar ajun­geau la 26 mld. lei (peste 6 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, cu aproape 7 mld. lei peste nivelul din de­cem­brie 2010. De re­mar­cat că în decembrie restan­ţele au scăzut totuşi cu 600 mil. lei. În ciuda schimbării drastice a condiţiilor de pe piaţă, băncile au evitat să se restructureze pe măsură. Anul trecut au fost închise circa 130 din cele peste 6.000 de sucursale şi agenţii, în timp ce numărul sa­la­riaţilor s-a redus cu 1.000 de persoane (adică 1,5% din total). Cea mai importantă restrângere a numărului de salariaţi a avut loc în decembrie, când au ieşit din sistem 350 de angajaţi.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat într-o intervenţie de la sfârşitul anului trecut lipsa de reacţie a băncilor în faţa schimbării condiţiilor de pe piaţă şi tendinţa acestora de a-şi transfera ineficienţa asupra clienţilor.

Rezultatele sistemului bancar nu au avut o evoluţie liniară anul trecut. Astfel, în trimestrul al treilea, sistemul bancar a înregistrat o pierdere de 800 milioane lei (aproape 200 mil. euro), după ce la semestru raportase un profit net de 94 mil. lei.

Provizioanele au continuat trendul ascendent pe parcursul anului trecut şi au depăşit pentru prima dată suma de 30 mld. lei, pe fondul acumulării de noi credite neperformante. Doar în trimestrul al treilea, instituţiile de credit au înregistrat provizioane suplimentare de 3 mld. lei.

Nu toată băncile resimt însă la fel presiunea creditelor neperformante, existând jucători care au raportat profituri în mod constant, chiar şi în perioada de criză. Băncile cu cele mai mari profituri după primele nouă luni de anul trecut erau BRD, UniCredit Ţiriac, Raiffeisen şi Banca Transilvania.

Sistemul bancar a încheiat 2010, pentru prima dată din 1999, cu pierdere de 516 milioane de lei (122 mil. euro), comparativ cu un câştig cumulat de 815 mil. lei în 2009, în condiţiile în care 20 de bănci au înregistrat profit, iar 22 de instituţii de credit au avut rezultate negative.

Activele bancare au ajuns la un nou vârf, de 354 miliarde de lei (82 mld. lei), la sfârşitul anului trecut. Activele din sistemul bancar au crescut cu 4% numai în luna decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO