Bănci și Asigurări

Bank of Cyprus a crescut creditarea cu 3% în ultimul an

Autor: Ciprian Botea

02.12.2011, 00:04 208

Bank of Cyprus, sucursala locală a grupului care deţine 10% din Banca Transilvania, avea la sfârşitul lunii septembrie un sold al creditelor de 641 milioane de euro, în creştere cu 3% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Soldul creditelor s-a majorat cu echivalentul a 10 milioane de euro numai pe parcursul trimestrului al treilea din 2011.

Banca şi-a majorat, în paralel, cu 34% stocul depozitelor atrase de la clienţi, până la 184 milioane de euro. Pentru o ase­me­nea creştere net superioară mediei din piaţă Bank of Cyprus a fost nevoită să plătească dobânzi generoase şi la lei, şi la euro.

Bonificaţiile mari plătite la depozite au pus însă presiune pe veniturile din dobânzi ale băncii, care s-au redus cu 15% în perioada ianuarie-septembrie şi au ajuns la 16,9 mil. euro.

Scăderea veniturilor şi creşterea provizioanelor constitu­i­te pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante au di­minuat profitul net al băncii, care a fost de 4,8 milioane de euro după primele nouă luni, cu 33% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Bank of Cyprus a constituit în primele trei trimestre pro­vi­zioa­ne pentru acoperirea pierderilor din credite neper­for­man­te cu o valoare cumulată de 6,9 mil. euro, faţă de 6,3 mil. euro în aceeaşi perioadă din 2010. Numai în trimestrul al treilea provizioanele s-au ridicat la 2,5 mil. euro.

Banca avea la sfârşitul lunii septembrie o expunere de 11 mi­lioane de euro pe titluri de stat româneşti.

Intrată pe piaţă în 2007, Bank of Cyprus a ajuns la 13 su­cur­sale şi două agenţii. În 2009, ciprioţii au făcut o mişcare sur­priză achiziţionând un pachet de aproape 10% din acţiu­nile Băncii Transilvania. La jumătatea acestui an Banca Tran­sil­vania a devenit a treia instituţie de credit locală după active. Iniţial intenţionau să-şi majoreze participaţia la 20%, dar apoi au renunţat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO