Bănci și Asigurări

BCR, cel mai mare grup bancar din România, a făcut profit de 82 mil. lei în T2

 BCR, cea mai mare bancă din România, a făcut profit de 892 mil. lei în T2

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

29.07.2011, 09:26 1346

Profitul consolidat la grupului BCR a crescut uşor în al doileatrimestru comparativ cu primele trei luni din an, de la 76,1milioane lei la 82 milioane lei, dar rămâne la o treime dinrezultatul perioadei de referinţă din 2010, pe fondul scăderiiveniturilor şi a unei provizionări încă înalte.

Profitul net după plata intereselor minoritare aferent primuluisemestru s-a cifrat la 158,1 milioane lei, cu 67,6 % mai mic decâtîn prima jumătate a anului trecut, ritm de scădere regăsit şi înambele trimestre din acest an.

Banca a publicat majoritatea rezultatelor financiare consolidatepe grupul BCR şi conform Standardelor Internaţionale de RaportareFinanciară (IFRS).

Pe de altă parte, grupul austriac Erste Bank, acţionarulmajoritar al BCR, a anunţat că pe segementele de retail şi IMM-urioperaţiunile din România au adus o pierdere de 3,3 milioane euro,singurul rezultat negativ din regiune.

Potrivit BCR, cheltuiala netă cu provizioanele de risc întrimestrul al doilea a totalizat a 488,5 milioane lei (117,4milioane euro) în creştere cu doar 6,8% trimestrial, dar îndescreştere cu 5,75% faţă aprilie - iunie 2010.

Astfel, costurile de risc în semetrul I 2011 au scăzut cuaproape 3% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut.

"Segmentul companiilor deţine contribuţia principală la volumelenoi de împrumuturi neperformante în primul semestru, ţinând cont defaptul că întreprinderile mici şi mijlocii au rămas sub presiunedatorită constrângerilor de lichiditate. O revenire graduală esteaşteptată pe fondul revenirii creşterii economice", se arată încomunicatul transmis de bancă.

Împrumuturile neperformante rămân la un "nivel controlabil", cuo pondere de 17,9% din totalul portofoliului de credite. BCR are orată de acoperire a împrumuturilor neperformante de 126,4%(garanţii şi provizioane).

Potrivit băncii, împrumuturile noi acordate în ultimii doi aniau o rată de neplată foarte scăzută.

"Mediul economic intern şi internaţional rămâne dificil,afectându-i pe clienţii noştri şi ca urmare pe noi înşine. Cerereade credite rămâne redusă în contextul unei reveniri economicegraduale. Pe acest fundal, rezultatul operaţional al BCR acontinuat să se îmbunătăţească în cel de al doilea trimestru,continuând evoluţia începută în luna septembrie a anului trecut.Aceasta demonstrează că suntem capabili să ne adaptăm afacerea lacondiţiile de piaţă curente, în timp ce continuăm să operămeficient. Am rămas în permanenţă aproape de clienţii noştri,încercând să îi ajutăm să îşi atingă obiectivele şi să sprijinim înacelaşi timp economia românească să îşi revină cat mai repede", adeclarat Dominic Bruynseels, preşedinte executiv al BCR.

Profitul operaţional al grupului a urcat 5,5% în trimestrul aldoilea faţă de primele trei luni, la 642,3 milioane lei (154.4milioane euro) - ca rezultat al creşterii marginale a venituluioperaţional în combinaţie cu scăderea cheltuieliloroperaţionale.

Pentru întregul semestru, însă, rezultatul operaţional atinge1,25 milioane lei (298,9 milioane euro), cu 23% mai mic faţă deperioada similară din 2010 (1,63 milioane lei, respectiv 391,2milioane euro), evoluţie pusă de bancă în special pe seamareducerii venitului operaţional.

Venitul operaţional net şi-a revenit uşor în termenitrimestriali (+0,8% în T2 faţă de T1 2011), atingând 1,06 miliardelei (255,6 milioane euro).

BCR a avut o revenire a rezultatelor din tranzacţionare înperioada aprilie - iunie, când veniturile nete, de 136,8 milioanelei, au depăşit de peste trei ori nivelul din primultrimestru.
Cu toate acestea, la nivel semestrial veniturile nete dintranzacţionare au avut cea mai mare scădere, de 20%, de la 223,5milioane lei în iunie 2010 la 178,4 milioane lei.

Venitul operaţional net din primele şase luni se situează la2,11 miliarde lei (506,0 milioane euro) în scădere cu 13% faţă de2,43 miliarde lei (583,4 milioane euro) în la jumătatea anuluitrecut. Rezultatul este exsplicat prin contextul actual, marcat deo scădere continuă a marjei de dobândă nete (cu aproximativ 20% în2011 faţă de aceeaşi perioada din 2010), un nivel redus al cereriide creditare eligibile şi o concurenţă crescândă pentru afacerilede calitate.

"Implementarea în 2011 a legii referitoare la contractele decredit pentru consumatori (fostă OUG 50) a remodelat fluxurile deafaceri şi a redus veniturile din comisioane ale băncilor atâtpentru împrumuturile noi cât şi pentru împrumuturile vechi, încomparaţie cu semestrul I din 2010", se arată în comunicatulBCR.

La nivel semestrial, veniturile din dobânzi s-au cifrat la 3,12miliarde lei, în scădere cu 11,6%, în timp ce veniturile din spezeşi comisioane au urcat cu 3,6%, de la 439 milioane lei la 455milioane lei.

Cheltuielile operaţionale s-au redus cu 5,6% trimestrial la420,9 milioane lei (101,2 milioane euro) de la 446,0 milioane lei(105,9 milioane euro) în T1 2011, coborând la cea mai scăzutăvaloare din ultimele patru trimestre.

Cu toate acestea, cheltuielile operaţionale din primul semestrusunt mai ridicate cu 8% faţă de prima jumătate a anului trecutdatorită faptului că BCR a continuat investiţiile în "costuribune", care au sprijinit dezvoltarea afacerii, în special încanalele de distribuţie prin internet şi carduri precum şi ininfrastructura IT, alături de modernizarea reţelei de sucursale -toate acestea rezultând în costuri operaţionale şi cheltuieli deamortizare mai ridicate. Se adaugă şi o creştere a costurilordeterminată de majorarea TVA de la 19% la 24%.

Cheltuielile de personal au avansat cu 4.8%, de la 397 milioanelei în iunie 2010 la 416 milioane lei după primul semestru dinacest an.

Potrivit unui comunicat al Erste Bank, acţionarul majoritar albăncii, grupul BCR şi-a lărgit personalul în primul semestru cu 204angajaţi, de la 9.112 la 9.316 salariaţi.

Grupul BCR include în principal banca BCR, BCR Banca pentruLocuinţe, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR AssetManagement, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCRChişinău.

Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentruReconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation.Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prinpreluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR. În noiembrie 2009,grupul austriac a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar alBCR două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate în Austria,EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH. Societatea dinurmă deţine în prezent 69,4% din acţiunile BCR.

O participaţie de 30,11% se află în proprietatea celor cincisocietăţi de investiţii financiare (SIF).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO