Bănci și Asigurări

BNR: Inflaţia a scăzut după declinul cotaţiilor mărfurilor, ajutată şi de efectul de bază. Dar influenţe de sens opus vin de la firmele ce transferă asupra preţurilor costurile crescute, inclusiv salariale, şi conservă marjele de profit

BNR: Inflaţia a scăzut după declinul cotaţiilor...

Autor: Claudia Medrega

18.07.2023, 09:00 503

Inflaţia a coborât, însă rămâne la două cifre, ajungând la 10,6% în luna mai, de la 14,5% în martie  “Puterea de cumpărare a consumatorilor a cunoscut o relativă redresare în martie-aprilie, în condiţiile revenirii în teritoriul pozitiv a creşterii anuale a salariului mediu net real, mai ales ca efect al scăderii ratei anuale a inflaţiei”, susţine BNR.

Rata anuală a inflaţiei va continua probabil să scadă în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, din luna mai, care anticipa coborârea acesteia la nivelul de o cifră în trimestrul al treilea, iar apoi la 7,1% în decembrie 2023, susţine BNR în minuta aferentă şedinţei de politică monetară din luna iulie.

În ceea ce priveşte comportamentul recent al inflaţiei, membrii boardului BNR au arătat că accelerarea scăderii ratei anuale a inflaţiei din primele două luni ale trimestrului al doilea din 2023 - până la 10,64% în luna mai, de la 14,53% în martie -, a fost în linie cu previziunile şi a fost antrenată de accentuarea trendului descendent al dinamicilor preţurilor energiei şi combustibililor, sub impactul unor efecte de bază, al diminuării cotaţiei ţiţeiului şi al schemelor de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO