Bănci și Asigurări

BNR menţine prognoza de inflaţie pentru 2016, la -0,4%. Pentru 2017 prognoza urcă la 2,1%

BNR menţine prognoza de inflaţie pentru 2016, la -0,4%....

Autor: Claudia Medrega

10.11.2016, 10:43 2181

Prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an a fost menţinută la -0,4%, iar pentru 2017 proiecţia a fost revizuită în sus cu 0,1 puncte procentuale, la 2,1%, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Fără impactul de runda I a reducerilor cotei TVA, rata inflaţiei ar ajunge  la 1% în 2016 şi 2,4% în 2017. Dacă se elimină şi impactul reducerii accizei la combustibil din ianuarie 2017, rata inflaţiei ar atinge 2,7% la finele anului 2017”, a declarat Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Factorii externi ar putea determina scăderea inflaţiei sub nivelul prognozat. Isărescu a adus în discuţie fluxurile de capital adresate economiilor emergente, în contextul Brexit, al dificultăţilor din sistemul bancar italian, al potenţialelor probleme întâmpinate de Deutsche Bank şi al ajustării conduitei politicii monetare a principalelor bănci centrale din lume. Printre factorii externi cu impact asupra inflaţiei se numără şi perspectivele de evoluţie a activităţii economice din zona euro/UE şi din economiile emergente.

Pe de altă parte, creşterea inflaţiei peste nivelul proiectat ar putea să fie determinată de conduita politicii fiscale şi a celei a veniturilor, preţurile materiilor prime pe pieţele internaţionale (alimentare, energetice) şi dinamica preţurilor administrate.

Incertitudinile cu privire la construcţia bugetului pe anul 2017, determinate inclusiv de actele legislative adoptate sau aflate în diferite stadii ale procesului de adoptare de către Parlament, precum şi posibilitatea ca execuţia bugetară din cursul anului curent să difere de cea presupusă în scenariul de bază sunt câteva elemente ale politicii fiscale, amintite de guvernator, care ar putea influenţa evoluţia inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO