Bănci și Asigurări

BNR trebuie să sune la Bruxelles dacă îi scade rezerva valutară cu peste 2 mld. euro într-o lună

BNR trebuie să sune la Bruxelles dacă îi scade rezerva valutară cu peste 2 mld. euro într-o lună

Foto: Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

26.12.2011, 15:28 902

Comisia Europeană trebuie informată prompt de către BNR dacă rezerva valutară a României se diminuează cu mai mult de 2 mld. euro în decurs de 30 de zile, conform memorandumului suplimentar încheiat luna aceasta în cadrul acordului de tip preventiv semnat în primăvară cu Bruxelless-ul.

Rezerva valutară a devenit un buffer de protecţie foarte important în contextul acutizării tensiunilor din zona euro, iar BNR a folosit-o în ultimele luni pentru a tempera presiunile de depreciere a leului - potrivit estimărilor mai multor analişti.

La sfârşitul lunii noiembrie rezerva însuma 31,7 mld. euro, în scădere cu 1,8 miliarde de euro faţă de nivelul din septembrie. În decembrie presiunea pe leu a dispărut, apărând chiar o tendinţă inversă, însă mişcările din octombrie şi noiembrie arată că ieşirile de capital pot provoca pierderi rapide în rezerva valutară, ceea ce justifică atenţia Comisiei Europene asupra acestui aspect.

Comisia Europeană poate furniza până la 1,4 mld. euro în cadrul programului de asistenţă pentru balanţa de plăţi pe perioada 2011 - 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO