Bănci și Asigurări

Bogza: Reluam creditarea, dar ne bazam pe banii atrasi local

Bogza: Reluam creditarea, dar ne bazam pe banii atrasi local

Mihai Bogza a preluat de trei luni conducerea executiva a Bancpost

10.05.2009, 17:32 35

De altfel, banca este aproape sa incheie negocierile pentru un credit de 80 de milioane de euro cu Banca Europeana pentru Investitii, fondurile urmand sa fie destinate intreprinderilor mici si mijlocii. Totodata, Bancpost este in discutii preliminare si cu BERD pentru a-si asigura o finantare care sa sustina vanzarea de credite ipotecare.

"Avem un nivel supraunitar al raportului dintre depozitele atrase si creditele acordate si vrem sa il mentinem, mai ales ca o parte din depozite trebuie sa acopere rezerva minima obligatorie. Ne finantam pe plan local si incercam sa contractam credite pe termen lung de la institutiile financiare internationale", spune Mihai Bogza, presedintele executiv al Bancpost. El a precizat ca Bancpost a externalizat o parte din creditele acordate catre banca-mama, procedura fiind utilizata si in prezent, datorita avantajelor pe care le aduce din punctul de vedere al costurilor cu rezervele minime obligatorii, dar si al cerintelor de adecvare a capitalurilor.
"Existenta unui program economic certificat si sprijinit financiar de Fondul Monetar International ne da un element de siguranta si vom relua creditarea pe o scara mai larga decat in prezent", spune Bogza. Seful Bancpost noteaza insa ca ritmul nu va fi comparabil cu cel din 2008, avand in vedere ca intre timp contextul economic s-a deteriorat.
 
Schimbare de obiectiv: stabilitatea este pe primul loc
Asigurarea stabilitatii va fi probabil principalul obiectiv al Bancpost pe anul acesta si nu profitul, spune Bogza, care noteaza ca atat timp cat economia ramane in declin portofoliul de credite va avea de suferit.
"Evident ca ne vom uita cum putem sa imbunatatim veniturile, dar astfel incat sa nu ne afectam grav clientii, care oricum platesc o parte din pretul aferent cresterii riscului de credit si costurilor surselor. Totodata, ne uitam la toate categoriile de costuri operationale - analizam structura retelei, pentru ca de exemplu acolo unde costurile cu chiriile sunt nejustificat de mari si nu le putem reduce prin negocieri este posibil sa inchidem, si incercam sa optimizam costurile salariale."
Anul trecut profitul raportat de Eurobank (actionarul majoritar al Bancpost) in Romania a scazut cu 6%, pana la 27 de milioane de euro, in special din cauza provizioanelor mari constituite in trimestrul al patrulea.
Seful Bancpost spune ca cele mai mari probleme au aparut la creditele acordate firmelor de dimensiuni mici, care probabil au fost lovite mai puternic de blocajul financiar de la sfarsitul anului trecut.
Bogza afirma ca pana acum banca a incercat sa rezolve probleme aparute la rambursarea creditelor prin "solutii parteneriale" agreate cu clientii, insa in perioada urmatoare va trece la executarea garantiilor in cazul clientilor care au aratat ca nu au dorinta de a colabora. "Trebuie sa protejam depunerile clientilor, sa ne asiguram ca le recuperam banii."
 
Eurobank converteste credite de 70 mil. euro in actiuni
Bancpost deruleaza in prezent o majorare de capital - a doua pe anul acesta- in cadrul careia actionarul sau majoritar, grupul elen Eurobank, va converti credite subordonate de 70 mil. euro in actiuni. Ceilalti actionari ai bancii care nu au creante prin credite subordonate pot participa la aceasta majorare cu numerar pentru a-si pastra participatiile. Bancpost are in prezent credite subordonate contractate de la banca-mama de 120 de milioane de euro. Aceste credite sunt asimilate fondurilor proprii.
"Astfel se realizeaza o imbunatatire a calitatii fondurilor proprii, le imbunatatim structura. Totodata, ne creeam o baza pentru momentul reluarii creditarii, care va necesita resurse suplimentare de capital", spune Bogza. El afirma ca procesul fusese planificat inca de la inceputul anului, majorarea de capital urmand sa fie facuta prin doua surse - cash si conversia creditelor subordonate.
Cum in sistemul bancar local experienta privind o astfel de conversie de creante in capital era redusa, a fost nevoie de unele clarificari tehnice care au necesitat timp, iar operatiunea a fost derulata separat, explica seful Bancpost. Actionarii vor vota asupra acestei majorari de capital in cadrul unei Adunari Generale programata pentru 18 mai.
Tot atunci, Eurobank va desemna si un prim-vicepresedinte executiv, care se va alatura echipei de management a Bancpost. In urma majorarii de capital prin numerar derulata la inceputul anului, Bancpost a atras aproape 214 mil. lei de la actionari, ajungand la un capital social de 662,2 mil. lei (160 mil. euro).
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO