Bănci și Asigurări

Britanicii de la Barclays cred că BNR va reduce astăzi dobânda-cheie

Britanicii de la Barclays cred că BNR va reduce astăzi dobânda-cheie

Foto AFP

Autor: Claudia Medrega

27.06.2012, 00:04 353

Britanicii de la Barclays consideră că este probabil ca BNR să diminueze astăzi dobânda-cheie de la 5,25% la 5%, având în vedere diminuarea riscurilor inflaţioniste, nivelul ridicat al ratei reale a dobânzii de politică monetară şi cursul de schimb relativ stabil, opinia băncii făcând notă discordantă faţă de majoritatea estimărilor din piaţă.

"Noi credem că este probabil ca Banca Naţională a României să decidă să reia ciclul de diminuare a ratei dobânzii, printr-o reducere cu 25 de puncte de bază, până la 5%, de la 5,25%. Aceasta este o opinie în afara consensului, toate cele 15 prognoze din sondajul Bloomberg indicând că BNR va menţine rata de politică monetară nemodificată, la 5,25%, la şedinţa de miercuri", se arată într-o notă a gigantului britanic.

Analiştii Barclays susţin că opinia divergentă se bazează pe rata reală de politică monetară mare, rata mică a inflaţiei - sub ţinta de inflaţie, recesiunea în formă de W - influenţată de cererea internă slabă, cursul de schimb relativ stabil şi relaxarea aşteptată a politicii monetare din partea Băncii Centrale Europene.

"Având în vedere că riscurile inflaţioniste s-au diminuat în ultimele luni, credem că BNR poate relua reducerile de dobândă. Deşi ne aşteptăm doar la o diminuare în acest moment, există posibilitatea unor reduceri ulterioare, în funcţie de factori interni şi externi."

Pe de altă parte, Barclays arată că riscul unor perturbări viitoare ale pieţelor financiare ar putea să pună presiuni suplimentare asupra leului, ceea ce ar determina BNR să rămână "în defensivă".

Cea mai mare parte a estimărilor din piaţă indică faptul că BNR va menţine dobânda-cheie la 5,25% până la sfârşitul anului, având în vedere presiunile de depreciere a leului şi perspectivele de creştere a inflaţiei în a doua parte a anului.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România anticipează că BNR va relua ciclul de relaxare a politicii monetare abia anul viitor, iar astăzi consiliul de administraţie va menţine rata de politică monetară la 5,25%, dar şi nivelurile actuale pentru rezervele minime obligatorii.

Banca centrală a întrerupt în luna mai ciclul de relaxare a politicii monetare menţinând dobânda-cheie la 5,25%, decizia fiind influenţată de tensiunile politice care s-au reflectat în deprecierea leului.

Din noiembrie 2011 până în primul trimestru din acest an, BNR a redus dobânda-cheie cu un punct procentual şi a operat injecţii periodice de lichiditate în piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO