Bănci și Asigurări

Când creditul de consum este prea scump, ratele fără dobândă sunt căutate

Când creditul de consum este prea scump, ratele fără dobândă sunt căutate

Pe lista comercianţilor parteneri apar de la magazine de mici dimensiuni sau agenţii de turism până la nume mari precum Orange şi Vodafone sau societăţi de asigurări precum Ardaf sau Astra Asigurări

12.07.2010, 23:41 137

"Cardurile de credit cu dobândă zero cu siguranţă că uşureazădecizia de cumpărare a clienţilor. Noi avem astfel de parteneriatecu Garanti Bank şi Credit Europe Bank de mai mulţi ani, iar în urmăcu aproximativ şase luni am introdus oferta de 9-10 rate fărădobândă, care a avut un efect pozitiv asupra vânzărilor", spuneAdrian Cazu, directorul magazinelor Benvenuti, un retail deîncălţăminte cu vânzări anuale de circa opt milioane de euro. Peaceastă nişă a intrat de anul acesta Raiffeisen Bank, dar şi BRDFinance, o societate de credite de consum.
Deşi dobânzile la credite au coborât considerabil în ultimul an,oamenii de afaceri afirmă că finanţările pentru consum rămân încontinuare prea scumpe (dobânda la un credit de consum în lei urcăla 17% pe an) şi descurajează clienţii să mai consume. De altfel,în primele cinci luni ale anului, volumul cifrei de afaceri încomerţul cu amănuntul a scăzut cu aproape 7% faţă de perioadasimilară din 2009, când deja se înregistrase o contracţieputernică. Alternativa ratelor fără dobândă poate fi o soluţie deminimizare a costurilor pentru clienţi, care să ajute indirectcomercianţii.
Şi Praktiker, cel mai mare retailer de bricolaj de pe piaţă, amizat în criză pe introducerea unui card de credit cu o perioadă degraţie de trei luni pentru a impulsiona vânzările înmagazine.
"În 2009 am lansat pentru prima dată cardurile de credit Bonus Cardîn parteneriat cu Garanti Bank, prin care oferim clienţilorposibilitatea de a-şi plăti cumpărăturile în 12 rate cu o perioadăde graţie de trei luni, iar începând de astăzi reluăm campania pânăla finele lui septembrie", au declarat reprezentanţii Praktiker,fără a da însă mai multe detalii despre impactul în vânzări alacestui parteneriat.
"Urmează să lansăm în curând servicii financiare noi în reţea, cualţi parteneri din sistemul bancar", au mai precizat aceştia.
Numărul de rate în care poate fi achitat produsul variază îngeneral în funcţie de valoare. Pentru produsele de valoare mare -spre exemplu electrocasnice - numărul de rate poate urca la 6 pânăla 12, în timp ce la produsele ieftine sunt oferite două ratelunare.
Prin această facilitate, vânzătorul încasează întreaga sumă laderularea operaţiunii, urmând ca banca să recupereze banii în ratede la client.
Pentru acest serviciu, comerciantul plăteşte băncii un comision.Bancherii afirmă însă că modelul este reciproc avantajos, pentru căastfel comercianţii au parte de un număr mai mare de clienţi carefac mai multe tranzacţii, beneficiind inclusiv de vizibilitatesporită în cadrul campaniilor derulate. Pentru clienţi, avantajulde a plăti produsul în mai multe rate fără dobândă este evident,însă trebuie să aibă grijă să acopere lunar rata integral, altfeltrebuie să suporte dobânzi penalizatoare care trec de 30% pean.
Câteva mii de comercianţi acceptă plata în rate fărădobândă
Credit Europe Bank are în prezent peste 9.500 de comercianţiparteneri, care acceptă plata în rate cu cardul de credit.Reprezentanţii băncii afirmau recent că nu întâmpină dificultăţi înatragerea de noi parteneri, mai ales în condiţiile în care tendinţaclienţilor de a utiliza această facilitate este evidentă. GarantiBank a semnat parteneriate cu 3.200 de comercianţi, iar până lasfârşitul anului are în plan să ajungă la 5.000 de parteneri. Pelista partenerilor apar de la magazine de mici dimensiuni sauagenţii de turism până la nume mari precum Orange şi Vodafone sausocietăţi de asigurări precum Ardaf sau Astra Asigurări.
Avantajul de a avea acces la cumpărături în rate fără dobândă estecontrabalansat de dobânzile mari pentru sumele utilizate în afaraacestei facilităţi. Posesorii de carduri de credit de laRaiffeisen, Credit Europe sau Garanti trebuie să plătească dobânzide aproape 28% pe an pentru sumele utilizate pe card în afaraprogramului de rate şi pe care nu le rambursează în perioada degraţie. Bancherii admit că în multe cazuri clienţii nu reuşesc săramburseze integral şi ajung astfel să suporte dobânzilemari.
Costurile percepute de cele trei bănci sunt mai mari decât în cazulconcurenţilor care nu oferă pe cardurile de credit programe de ratefără dobândă. BCR, ING sau CEC Bank, percep, de exemplu, dobânzi de16% - 17% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO