Bănci și Asigurări

Care sunt resursele secrete de intarire ale leului

Care sunt resursele secrete de intarire ale leului
03.12.2009, 23:25 65

"Cat mai poate cursul sa coboare?" se intreaba analistii locali,in timp ce la Londra sau la Viena, se fac pariuri pentru un euro de4,1 lei. BNR a calculat ieri un curs de 4,2171 lei pentru un euro,cu 3,25 bani, sau 0,7%, sub nivelul precedent. Comparativ cunivelul de vinerea trecuta, euro a pierdut aproape 1,5% la cursuloficial.

Euro se afla acum la minimul ultimilor noua saptamani, darramane in banda de variatie deja standard pentru semestrul aldoilea, de 4,2-4,3 lei.

Dupa sperietura de la sfarsitul saptamanii trecut, cand DubaiWorld, o companie detinuta de emiratul arab, cu datorii de 58 demiliarde de dolari, a cerut un moratoriu de plata de sase luni,investitorii s-au calmat in ultimele zile, iar apetitul pentru risca revenit. Bursele si monedele de pe pietele emergente au castigatteren saptamana aceasta, investitorii fiind optimisti la sfarsit dean.

Leul a fost ajutat si de perceptia investitorilor ca dupaalegerile prezidentiale de la sfarstiul acestei saptamani Romaniava avea un guvern cu capacitati depline, care va trece prinParlament bugetul pentru 2010, o conditie esentiala a reluariidialogului cu Fondul Monetar International (FMI). Totodata,dealerii nu exclud si interventii discrete ale BNR, desi, spreexemplu, marti 1 decembrie, leul s-a intarit considerabil pepietele straine, in conditiile in care la Bucuresti dealerii aufost in vacanta.

"In primul rand, leul pare ieftin. Credem ca investitorii ar fivrut sa parieze pe leu, dar au ezitat, iar efectul a fost cavaloarea nominala a leului a ramas slaba, iar prin comparatie cumonedele de pe peietele vecine din Europa Centrala, chiar s-aieftinit", considera Koon Chow, analist la Barclays Capital, unadin cele mai mari banci de investitii britanice.

El subliniaza ca in ultimele 10 luni activele din aceeasicategorie de risc au fost intr-un "raliu", insa leul nu abeneficiat de aceasta revenire, investitorii urmarind cuingrijorare derularea programului cu FMI, iar mai apoi turbulentelede pe scena politica. Astfel, el spune ca euro ar putea cobori la4,1 lei, argumentele pentru o depreciere fiind mai slabe decat celepentru o intarire.

"Romania are in mod cert nevoie de imprumutul de la FMI siUniunea Europeana, dar golul de finantare externa nu ar fiinsurmontabil nici fara el. Perspectiva finantarii nu este sumbrasi chiar s-ar imbunatati semnificativ daca ar fi numit un nouguvern, care sa asigure tragerea urmatoarelor transe din imprumutulextern", afirma Chow.

Si analistii UniCredit, un grup italian care detine pe planlocal o banca de top zece, considera ca leul s-ar putea apreciaspre un curs de 4,1 lei/euro, odata ce un nou guvern ar finumit.

De la Bucuresti, perspectivele de apreciere a leului nu suntinsa atat de clare.

"Pare putin probabil ca aprecierea sa continue in acelasi ritm,deoarece la nivelul actual al cursului se pot declansa ordinecomerciale de proportii, ce pot pune o presiune semnificativa dedepreciere asupra leului", spune Vlad Muscalu, economist la INGBank. El considera ca si speculatorii ar putea sa parieze impotrivaleului odata ce cursul ar cobori sub pragul de 4,2 lei, inconditiile in care in septembrie BNR a parut ca nu sustine oapreciere a monedei dincolo de acest nivel.

"Spre deosebire de episodul de la finalul lunii septembrie, candleul a cazut in doua sedinte de la 4,19 la 4,28 lei/euro, pare maiposibil ca acesta sa urmeze o depreciere graduala." El calculeazaca BNR a cheltuit doar in noiembrie 400 de milioane de euro pentrua tine euro in banda agreata anul acesta. ING si-a ajustat recentprognoza de curs pentru sfarsitul de an, de la 4,5 la 4,35lei/euro.

Majoritatea analistilor locali vad de altfel euro la 4,3 lei sauchiar usor mai sus la sfarsitul anului. Si Raiffeisen Bank, careavea pana recent cea mai optimista proiectie pentru sfarsitul dean, de 4,1 lei/euro, a revizuit-o la 4,35 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO