Bănci și Asigurări

Cât de mult s-au curăţat bilanţurile băncilor mari: trei bănci din top cinci au în continuare rata creditelor neperformante mai mare de 10%

Cât de mult s-au curăţat bilanţurile băncilor mari:...

Autor: Anelis Baciu

31.08.2016, 13:00 1313

Împrumuturi neperformante de un miliard de euro, în special pe zona corporate, ies la vânzare din toamnă.

Sistemul bancar local mai are de lucru pe frontul creditelor neperformante, iar acest lucru se vede şi din faptul că trei din cele mai mari cinci bănci locale, BCR, BRD şi UniCredit, înregistrau la jumătatea anului în continuare o rată a NPL-urilor (NPL - non-performing loans) de peste 10%.

BRD, cea mai mare bancă locală, este „lider“ şi la capitolul neperformanţă, în condiţiile în care creditele rele din portofoliu ajungeau la 14,4% la finalul lunii iunie. BRD a depăşit BCR în topul instituţiilor de credit cu cele mai mari rate de neperformanţă după ce cea mai mare bancă locală a vândut activ pachete mari de credite rele. BRD intenţionează însă să scoată la vânzare în această toamnă un pachet de credite rele de 300 de milioane de euro.

Până în prezent, francezii au vândut credite neperformante negarantate de valori mici, milioane de euro, prin discuţii individuale cu firmele de recuperare. Acum, banca a strâns un pachet mai mare pe care ar vrea să-l pună pe piaţă la vânzare astfel încât să stârnească interesul jucătorilor mai mari care pot pune pe masă sume mai mari.

Distanţa dintre BRD şi BCR la capitolul credite neperformante nu este însă uriaşă, rata de NPL-uri a BCR fiind cu doar 0,4 puncte procentuale mai mică. Semnificativ este însă saltul în jos pe care l-a făcut nivelul creditelor „rele“ din portofoliul BCR, care a scăzut cu 9 puncte procentuale în ultimul an, de la peste 23%.

BCR şi-a îmbunătăţit calitatea portofoliului după ce a vândut în mod repetat începând cu 2014 credite proaste în valoare de circa 2,4 miliarde de euro. Cu toate acestea, banca mai are împrumuturi neperformante de circa un miliard de euro de care trebuie să scape. Cea mai recentă tranzacţie cu neperformante în care BCR a fost implicată a avut loc în luna iunie a acestui an, când banca a vândut către EOS un pachet de credite cu garanţii cu 600 de active imobile în spate în valoare de aproape 500 de milioane de euro.

BCR a fost unul dintre cei mai activi jucători pe piaţa cu credite neperfor­mante, fapt care arată determinarea acţionarului austriac Erste de a curăţa banca locală de împrumuturile proaste, considerate o moştenire din perioada anterioară privatizării băncii.

Pe de altă parte, Raiffeisen şi Banca Transilvania sunt băncile din top cinci cu cele mai mici rate ale creditelor ne­per­formante, 6,9%, respectiv 9,17% la jumătatea anului.

 

„Toate băncile din top 15 vor vinde pachete mai mari sau mai mici de neperformante“

Firmele de recuperare de creanţe se aşteaptă ca începând cu această toamnă şi până la finalul anului să mai fie vândute credite rele de mai puţin de un miliard de euro.

 „Volumul creditelor neperformante vândute în a doua parte a anului nu va fi spectaculos, poate vor fi mici surprize din partea băncilor mari. Ne aşteptăm ca băncile să vândă credite neperformante de până într-un miliard de euro. Toate băncile din top 15 vând pachete mai mari sau mai mici, au făcut acest lucru mereu. Nu cred că rata creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar local va ajunge vreodată la media europeană, întrucât volatilitatea este foarte mare. Lucurile se mişcă foarte repede la noi, băncile dau credite într-un ritm alert, ne aflăm din nou în boom, iar inevitabil economia se va supraîncălzi şi va rezulta din nou într-un val de neperformanţă. Băncile nu au devenit mai prudente după criză, acum este o competiţie acerbă pe clienţi în piaţă“, a explicat Andrei Mocanu, directorul general al companiei de recuperare de creanţe Kredyt Inkaso.

În prima jumătate a acestui an valoarea creditelor neperformante vândute de băncile locale a depăşit un miliard de euro. În condiţiile în care se estimează că în a doua parte  a anului vor fi scoase la vânzare încă un miliard de euro, valoarea totală a împrumuturilor rele vândute va ajunge la aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Potrivit unor estimări însă, valoarea totală a creditelor rele din bilanţuri se ridică la aproximativ 5-6 miliarde de euro, fiind în principal împrumuturi corporate.

Rata creditelor neperformante - definiţia Autorităţii Bancare Europene, adică restanţele mai mari de 90 de zile pentru care s-au iniţiat acţiuni de recuperare, a ajuns la jumătatea anului la 11,3%, în scădere cu 5 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Faţă de primul trimestru rata creditelor neperformate (NPL - non-performing loans) este cu peste două puncte procentuale mai mică. Evoluţia descendentă a ratei NPL-urilor din ultimele luni arată că este foarte probabil ca până la finalul anului nivelul de neperformanţă din sistemul bancar să intre sub pragul de 10%.

De altfel, atingerea nivelului de sub 10% este stimulată de Banca Naţională, care a cerut băncilor comerciale să re­cu­noas­că creditele neperformante şi să le scoată cât mai rapid din portofolii. Acţiunea BNR are drep scop, pe lângă gră­birea procesului de curăţare, şi con­soli­darea sistemului bancar, întrucât îi for­ţea­ză pe jucătorii care nu pot susţine businessurile cu capital suplimentar să iasă din piaţă.

Rata creditelor neperformante a cres­cut puternic în criză până la un maxim de 25% din totalul împrumuturilor, sistemul ban­car românesc ocupând locurile frun­taşe la acel moment în regiune. Spre com­paraţie, înainte de criză creditele neper­formante aveau o pondere de numai 2%.

Bilanţurile băncilor au început să arate mai bine începând cu a doua jumătate a anului 2014. Anul trecut, Ro­mâ­nia a fost lider în regiune la vânzarea de credite neperformante, depăşind ţări precum Polonia sau Slovenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO