Bănci și Asigurări

Cererea pe "Prima casă" ar putea să crească din nou după ce toate băncile se vor alinia la noul regulament BNR

Cererea pe „Prima casă“ ar putea să crească din nou după ce toate băncile se vor alinia la noul regulament BNR

Autor: Ciprian Botea

03.03.2012, 19:15 1677

"Februarie a fost o lună relative stabilă din punctul de vedere al cererii de credit cu toate că mă aşteptam la mai multe cereri având în vedere noul regulament de creditare a persoanelor fizice.Cererea pe "Prima casă" ar putea să crească după ce toate băncile se vor alinia la noul regulament", spune Andrei.

Chiar dacă cererea pentru împrumuturi garantate de stat nu mai înregistrează o evoluţie spectaculoasă de ceva vreme, este de aşteptat ca apetitul clienţilor pentru aceste credite să revină având în vedere că băncile nu vor mai putea să vândă ipotecare clasice în valută cu avans mai mic de 25%, iar cele în lei afişează în continuare dobânzi cu până la 50% mari.

Creditele acordate cu garanţia statului au depăşit 800 mil. euro anul trecut, bancherii reuşind să vândă puţine produse din oferta proprie pentru care clienţii aveau nevoie de un avans de trei-patru ori mai mare.

De la începutul programului Prima Casă, în iunie 2009, s-au dat peste 55.000 de credite cu o valoare cumulată de 2,3 mld. euro.

"În ianuarie a fost o jumătate de lună în care nu au funcţionat înscrierile în cartea funciară şi nu s-au putut face tranzacţii şi cred că aceasta este principala explicaţie pentru evoluţia mai slabă. Cererea pentru credite "Prima casă" este relativ constantă în ultimele luni, dar mai scăzută decât în ediţiile anterioare ale programului", a remarcat directorul executiv al Alliance Finance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO