Bănci și Asigurări

Creşterea economică ocoleşte piaţa de leasing: finanţările au scăzut cu 10% în nouă luni

Felix Daniliuc, directorul general al Raiffeisen Leasing:

Este primul an când nu mai există o corelaţie între piaţa de leasing şi situaţia generală din economie. Eu nu cred că lucrurile se pot schimba radical pe final de an, astfel încât piaţa să recupereze scăderea din primele nouă luni.

Felix Daniliuc, directorul general al Raiffeisen Leasing: Este primul an când nu mai există o corelaţie între piaţa de leasing şi situaţia generală din economie. Eu nu cred că lucrurile se pot schimba radical pe final de an, astfel încât piaţa să recupereze scăderea din primele nouă luni.

Autor: Anelis Baciu

22.11.2013, 00:08 185

Companiile de leasing financiar au acordat finanţări în valoare de 832 mil. euro în perioada ianuarie-septembrie, în scădere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, determinantă pentru această evoluţie fiind prăbuşirea vânzărilor de autovehicule, dar şi activitatea slabă din segemntul finanţărilor pentru achiziţia de echipamente.

Declinul s-a mai temperat însă faţă de jumătatea anului, când ritmul de scădere al finanţărilor a fost de 16%. Situaţia s-a îmbunătăţit în trimestrul al treilea în condiţiile în care ritmul de scădere al finanţărilor acordate pentru achiziţia de echipamente s-a redus la jumătate faţă de primul semestru, potrivit datelor ALB – asociaţia societăţilor financiare.

„Nu observăm o îmbunătăţire a cererii interne, în pofida creşterii economice, iar acest lucru ne afectează. Clien­ţii nu se mai grăbesc să-şi reînnoiască flotele, echipamentele, ci amână aceste investiţii în speranţa unei perioade mai bune. Sperăm să recupe­răm din pierdere în ultimul trimestru, iar în cel mai bun caz să închidem anul cu acelaşi volum al finanţărilor acordate“, a afirmat Antoaneta Curtea­nu, pre­şedintele ALB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO