Bănci și Asigurări

Creşterea economică record nu susţine cursul. Cine a pariat în acest an pe creşterea cursului a marcat un câştig de 3%, triplu faţă de dobânda la bancă. Cursul valutar a marcat la BNR un nou maxim istoric - 4,6551 lei/euro

Autor: Anelis Baciu

22.11.2017, 00:08 1450

Cursul de schimb a bătut ieri un nou minim istoric, BNR afişând ieri un curs oficial de 4,6551 lei pentru un euro, cel mai slab leu de la apariţia monedei unice euro­pene. Spre exemplu, la începutul lunii no­iembrie cursul oficial de schimb era de 4,5984 lei pentru un euro, ceea ce înseamnă o depre­ciere de 1,2% a leului.

Comparativ cu nivelul de la începutul anu­lui leul înregistrează o depreciere de aproape 3%, ceea ce înseamnă că un investitor care a pariat pe slăbirea leului în ianuarie a câştigat teoretic de trei ori mai mult decât o persoană care şi-a plasat banii în depozite bancare. Pe piaţa interbancară cursul a sărit pragul de 4,65, ajungând ieri până la 4,66 lei pentru un euro.

O depreciere anuală de 3-4% a leului ar putea fi noua normalitate în următoarea perioadă, având în vedere politica de flexi­bilizare a cursului adoptată de Banca Naţională. În plus, analiştii, dar şi bancherii afirmă că actuala depreciere a monedei locale nu reprezintă nicidecum „un dezastru pe piaţa valutară“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO