Bănci și Asigurări

Cu ce fel de venituri se mai pot lua credite de la banci

Cu ce fel de venituri se mai pot lua credite de la banci
06.05.2010, 23:09 3957

Pentru a atrage clienti la credite bancherii au revenit treptatla paleta de venituri acceptate la dosar si inainte de criza, dupaaproape un an si jumatate in care castigurile din chirii, dividendesau cesiunea drepturilor de autor au fost in dizgratie. Totusi,exista in continuare banci care nu accepta decat veniturile dinsalarii si pensii la calculul capacitatii de rambursare asolicitantului de credit.

De exemplu, BRD ia in calcul in proportie de 100% veniturile dinsalarii, pensii, rente viagere, drepturi de autor si alocatiipentru copii, in timp ce dividendele, diurnele si veniturile dinchirii sunt ponderate in proportie de 80-90%. Dobanzile la depozitesunt luate in calcul 100% doar pentru credite de consum.

In schimb, austriecii de la Volksbank nu mai accepta laevaluarea bonitatii decat salarii si venituri asociate acestora."In acest moment sunt luate in considerare veniturile nete dinsalarii, contractele de PFA (persoane fizice autorizate - n. red.)si pensiile", au precizat reprezentantii bancii.

Volksbank s-a extins agresiv in anii de boom ai creditarii,ajungand in doar cinci ani de la jumatatea clasamentului pana pelocul trei in sistemul bancar, crescand aproape exclusiv pecreditul ipotecar. Banca avea la sfarsitul anului trecut o cota depiata de 6,6%, ceea ce inseamna active de 5,2 mld. euro.

Majoritatea bancilor accepta aproape toate tipurile de venitcare au un caracter cert si permanent, inclusiv veniturile dinbonuri de masa, din activitati liberale si din salarii obtinute instrainatate. Insa, in timp ce salariile obtinute in tara sunt luatein calcul in proportie de 100%, salariile obtinute in strainatateconteaza in proportie de 70-90%.

Banca Transilvania accepta in proportie de 100% salariile siveniturile asociate acestora, in timp ce contractele din drepturide autor si dividendele sunt acceptate in proportie de 90%.Chiriile sunt ponderate intre 85% si 100% in functie de vechimea sidurata contractului de inchiriere.

In schimb, la OTP veniturile din chirii intra in calcululgradului de indatorare a clientului doar in proportie de 55%. OTP aschimbat in ultima perioada ponderile acceptate pentru anumitecategorii de venituri, spune Gabriel Cretu, directorul de retea sivanzari al bancii, in prezent dividendele, salariile obtinute instrainatate si veniturile obtinute ca PFA fiind ponderate intre 70%si 90%. Raiffeisen accepta 100% veniturile din salarii, pensii,drepturi de autor si profesii liberale, restul fiind luate incalcul in proportie de 50-70%.

Chiar daca accepta mai multe venituri, bancile au limitat totusisumele acordate clientilor pentru a preintampina eventualeledificultati in rambursarea imprumuturilor, dupa ce anul trecutsoldul creditelor neperformante a explodat.

"Gradul de indatorare a scazut fata de 2008 pentru ca si bancileau limitat valoarea creditelor, dar si clientii se autolimiteaza",spune Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO