Datoria băncilor s-a redus în 2015 pe scadenţele lungi şi s-a majorat pe termen scurt

17 feb 2016 Autor: Claudia Medrega

Datoria externă a băncilor, care include liniile de finan­ţare acordate de acţionarii străini filialelor locale, s-a redus anul trecut cu 1,4 mld. euro, la circa 15 mld. euro, declinul fi­ind determinat de reducerea expunerii băncilor pe termen lung.

Stocul de datorie pe termen lung s-a diminuat anul tre­cut cu 2,7 mld. euro, coborând  la 10 mld. euro. Datoria externă pe termen scurt a băncilor a făcut anul trecut un salt de circa 1,35 mld. euro faţă de 2014, urcând la 4,8 mld. euro. Creşterea îndatorării pe termen scurt poate să apară inclusiv pe fondul reorientării unor surse atrase pe termen lung către scadenţe mai scurte.

Datoria externă totală pe termen scurt, care reprezintă împrumuturile luate din străinătate de stat, bănci şi companiile private care trebuie returnate în următoarele 12 luni, s-a apropiat anul trecut de 20 mld. euro şi a ajuns să reprezinte aproximativ 62% din rezerva valutară a BNR. Datoria externă pe termen scurt a fost principala vulnerabilitate care a trimis România în corzi la sfârşitul anului 2008. Raportul dintre datoria externă pe termen scurt şi rezerva de valută este departe de vârful de aproximativ 90%, atins în noiembrie 2008, când analiştii străini avertizau că BNR ar risca să îşi epuizeze întreaga rezervă dacă ar încerca să acopere ieşirile de valută.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2016

 
Cuvinte cheie:
banci
, datorie
, scadente
, majorare
, bnr
, valuta
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide