Bănci și Asigurări

Erste cauta un succesor pentru Daianu in Consiliul de Supraveghere al BCR

03.12.2007, 17:42 20

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, cauta zilele acestea un succesor pentru Daniel Daianu in functia de membru al Consiliului de Supraveghere al BCR.
Daianu a fost ales in Parlamentul European, urmand sa-si preia mandatul incepand cu 10 decembrie, asa ca va renunta la pozitia de la BCR. Austriecii cauta tot un roman in locul sau si se vor hotari probabil pana vineri, 14 decembrie, cand au convocat AGA la BCR pentru completarea Consiliului.
"In acest moment suntem in proces de selectie a unui inlocuitor. Este foarte important pentru noi ca acesta sa fie un roman, avand in vedere ca vorbim despre cea mai importanta institutie financiara din Romania", a declarat pentru ZF Michael Mauritz, purtatorul de cuvant al grupului Erste.
Prin plecarea lui Daianu, Consiliul de Supraveghere ramane cu patru membri din sapte, toti austrieci: Andreas Treichl, CEO al Erste care detine si functia de presedinte, Peter Kisbenedek, CFO al Erste, Herbert Juranek, directorul departamentului de organizare&IT al Erste, si Bernhard Spalt, risk managerul Erste.
In acest context, austriecii incearca sa gaseasca o personalitate autohtona cu vizibilitate, apropiata de industria financiara, mai ales ca si conducerea executiva a BCR este dominata de oameni din grupul Erste, incepand cu Manfred Wimmer, in postul de CEO interimar. In Consiliul de Supraveghere pot nominaliza cinci candidati, celelalte doua locuri fiind rezervate SIF-urilor atat timp cat detin cel putin 20% din BCR.
In AGA de pe 14 decembrie, cele cinci SIF care cumuleaza o participatie de 30% din BCR au ocazia sa-si desemneze cei doi reprezentanti in Consiliu la care au dreptul, cu conditia ca de aceasta data sa cada de acord in privinta candidatilor. Mandatul actualului Consiliu a inceput pe 23 aprilie 2007 si are durata de trei ani. La inceputul lui 2006, dupa castigarea cursei de privatizare a BCR, Erste a supervizat activitatea conducerii bancii prin doi oameni - Mandref Wimmer, actualul CEO al BCR, si omul de afaceri Florin Pogonaru.
Daianu fusese presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR din septembrie 2005, inainte ca austriecii sa preia controlul bancii, fiind pastrat apoi ca membru din vara lui 2006.
Agentia americana de rating Standard&Poor's a confirmat vineri ratingul "BBB-" pe termen lung pentru BCR, cu perspectiva stabila.
Analistii apreciaza credibilitatea crescuta a BCR pe baza asteptarilor ca banca sa primeasca un sprijin puternic din partea Erste in cazul aparitiei unor probleme, chiar daca perspectiva de rating pentru Romania este negativa. Mai noteaza ca ratingul BCR este constrans de ponderea mare a creditelor cu risc ridicat, de cresterea competitiei, restrangerea marjelor, de riscurile ridicate cu care se confrunta sectorul bancar din cauza evolutiilor economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO