Bănci și Asigurări

Erste: România ar putea fi nevoită să ia bani din acordul cu FMI/UE în 2012

Erste: România ar putea fi nevoită să ia bani din acordul cu FMI/UE în 2012

Foto: Shutterstock

Autor: Razvan Voican

05.12.2011, 13:57 1598

România ar putea ajunge anul viitor în situaţia de a trage anumite sume de bani prin acordul cu FMI şi UE din cauza mediului internaţional care nu încurajează finanţarea de pe piaţa externă, consideră analiştii Erste Group.

"Deşi consolidarea fiscală progresează bine, contextul extern nu este încurajator şi România ar putea fi nevoită să tragă în 2012 unele fonduri conform acordului încheiat cu FMI şi UE", scrie Erste într-un raport.

Guvernul a încheiat în primăvara acestui an un acord stand-by de tip preventiv cu FMI prin care rezerva BNR ar putea fi suplimentată la nevoie cu circa 3,5 mld. euro. Experienţa precedentului acord arată însă că banii FMI pot lua ca destinaţie excepţională şi finanţarea deficitului bugetar. De asemenea, România are un acord de tip preventiv cu Comisia Europeană prin care bugetul ar putea obţine în caz de nevoie o finanţare de 1,4 mld. euro.

Erste consideră că o alternativă la accesarea de bani din cele două acorduri ar putea fi reducerea rezervelor minime obligatorii pe care băncile trebuie să le menţină la BNR. "Astfel s-ar elibera fonduri care să faciliteze împrumuturi mai ieftine pentru Ministerul Finanţelor sub formă de club loan (n. red. cum s-a mai practicat în primii ani de criză) sau ca o emisiune de obligaţiuni în euro destinată pieţei locale."

Erste Group este unul dintre cei mai mari finanţatori privaţi direcţi ai statului.

Prima de risc pentru România este în scădere de săptămâna trecută, pe fondul reducerii tensiunilor la nivel tuturor pieţelor din regiune, însă CDS-ul rămâne la peste 400 de puncte de bază, descurajând o ieşire pe piaţa externă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO