Bănci și Asigurări

Este evident că în spatele deciziei de amânare stau interesele celor care au sabotat legea şi în trecut

Este evident că în spatele deciziei de amânare stau...

Autor: Liviu Popescu

24.12.2015, 18:11 1739

Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), o asociaţie dedicată exclusiv consumatorilor din domeniul financiar, spune că oricâte pretexte s-ar căuta, în spatele deciziei de amânarea a falimentului personal stau interesele celor care au sabotat legea şi în trecut.

“Legea falimentului personal a fost propusă la nivel parlamentar încă din anul 2009, într-o formă chiar mai avantajoasă pentru consumatori decât cea actuală. Dar în mod sistematic, până în acest an, atât Asociaţia Română a Băncilor cât şi Banca Naţională s-au opus, cu toate forţele şi prin toate mijloacele, adoptării acestei reglementări. Acum constatăm că, deşi a devenit lege în urmă cu şase luni, intrarea ei în vigoare este amânată. Şi nu cu o lună-două, ci cu cel puţin un an”, spune Alin Iacob.

Aplicarea legii privind insolvenţa persoanelor fizice va fi amânată până în decembrie 2016, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată marţi de guvernul Cioloş. Premierul Cioloş s-a întâlnit marţi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani.

Potrivit legii, cei care îşi declară falimentul personal sunt protejaţi astfel de executarea silită.

“Legea care a dat dreptul ANPC de a cere instanţelor eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit ale clienţilor a fost şi ea amânată cu un an de guvern, tot la presiunea băncilor. După ce a intrat totuşi în vigoare, multe dosare s-au plimbat între diferitele secţii ale instanţelor. Şi astăzi, multe procese aşteaptă încă soluţii, pentru că băncile utilizează tot arsenalul posibil pentru a le tergiversa”, mai spune el.

Lobby-ul bancherilor a reuşit să oprească şi legea dării în plată care a fost trimisă de preşedintele Iohannis spre reexaminare.

Despre legea dării în plată, Iacob spune că fost şi ea, cel puţin deocamdată, anihilată de lobby-ul agresiv al băncilor şi al BNR.

“Retrimiterea ei la Parlament lasă zeci de mii de familii de români, aflaţi în executare silită sau pe cale de a intra în aceste proceduri, la cheremul băncilor. Şi mai important, lasă în continuare cale liberă licitaţiilor organizate pentru vânzarea imobilelor, desi există semnale că acestea ar trebui atent monitorizate.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO