Bănci și Asigurări

Euro coboară la 4,34 lei pe o piaţă calmă

01.07.2010, 23:07 13

Leul a recuperat ieri teren în faţa euro, ştergând o parte dinpierderile acumulate în ultimele trei zile, când a consemnat noiminime istorice. Pe piaţa valutară euro s-a tranzacţionat ieri la4,34 - 4,35 lei.

BNR a calculat un curs de 4,3537 lei, cu 1,51 bani sau 0,35% subvârful istoric consemnat în ziua precedentă.

"Piaţa este foarte liniştită, practic nu s-a mişcat nimic.Volumele tranzacţionate sunt modeste", a comentat un dealer. Înprima parte a săptămânii interesul pentru tranzacţionare urcasesemnificativ, pe fondul volatilităţii crescute. În timp ce clienţiide retail cumpărau agresiv valută, jucătorii străini vindeau euro,mizând tocmai pe o corecţie de curs. Analiştii grupului francezSociété Générale, acţionarul majoritar al BRD, îşi sfătuiau chiarclienţii la începutul săptămânii să parieze pe o întărire a leuluipână la un curs de 4,2 lei pentru un euro.

De data aceasta, scăderea cursului s-a produs fără o intervenţieevidentă a BNR, deşi dealerii se aşteptau la o astfel de mişcare,după ce în ultimii doi ani s-a creat o tradiţie ca banca centralăsă se opună mişcărilor bruşte de curs. BNR a preferat de dataaceasta să se concentreze doar asupra stabilităţii dobânzilor pepiaţa monetară, organizând o licitaţie pentru a absorbi excesul delei de pe piaţă. Băncile îşi împrumutau ieri lei între ele pentruperioade foarte scurte la dobânzi de 5%-6% pe an, uşor subdobânda-cheie a BNR, de 6,25% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO