Bănci și Asigurări

Euroins are o rată a cheltuielilor de administrare şi achiziţie pe RCA de 25%

Euroins are o rată a cheltuielilor de administrare şi...

Autor: Anelis Baciu

29.05.2017, 00:06 1139

Euroins, cea mai mare companie de asigurări auto obligatorii (RCA) din piaţa locală în 2016, a raportat pentru anul trecut cheltuieli de administrare şi de achiziţie (comisioanele brokerilor) pe segmentul RCA în valoare de 215 mil. lei, iar în condiţiile în care primele brute subscrise au cumulat 841,5 mil. lei înseamnă că rata cheltuielilor s-a situat la 25,4%.

Un asemenea nivel al costurilor este apropiat de plafonul prevăzut în noua lege RCA adoptată de Parlament.

Euroins este unul dintre asigurătorii locali care vând cel mai mult prin brokeri, dat fiind că onorariile plătite brokerilor sunt, alături de cele oferite de City, cele mai mari din piaţă. Euroins plăteşte un comision de circa 13% brokerilor pentru vânzarea poliţelor RCA, exceptând categoria transportatorilor, în timp ce comisionul mediu la nivel de piaţă este de 8-10%.

Având în vedere că plăteşte brokerilor comisioane peste media pieţei, Euroins ar trebui să se situeze printre asigurătorii cu cea mai mare rată a cheltuielilor de administrare şi de achiziţie. Pe de altă parte, companiile de asigurări s-au plâns deseori că limitarea cheltuielilor la nivelul de 25% nu este o măsură realistă. În plus, ei afirmă că prin plafonarea cheltuielilor România riscă în continuare procedura de infrin­gement din partea Uniunii Europene. O altă idee susţinută de asigurătorii locali este aceea potrivit căreia nu se poate înregistra profit pe piaţa RCA având în vedere frecvenţa ridicată a daunelor şi despăgubirile ridicate plătite în contul vătămărilor corporale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO