Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat 500 de milioane de lei pe doi ani la un randament de 1,76% pe an

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Liviu Popescu

08.09.2015, 00:00 43

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 500 de milioane de lei (echivalentul a 112 mil. euro) de la bănci printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţa în iunie 2017, la un randament de 1,76% pe an, în liniile cu aşteptările analiştilor de la ING.

„Aşteptările favorabile sunt sprijinite de mişcările pozitive ale ratelor din piaţa monetară din ultima perioadă, care ar putea duce la o cerere bună din partea managerilor locali de lichiditate”, scriu analiştii ING într-un studiu. La licitaţia de ieri, oferta a depăşit de patru ori cererea, în condiţiile în care băncile au depus oferte de aproape două miliarde de lei, însă în final statul a împrumutat doar suma planificată.

Finanţele şi-au programat pentru această lună împrumuturi de 3,8 mld. lei (860 mil. euro) din care 3,5 mld. lei prin opt licitaţii, iar alte 350 mil. lei prin alocările suplimentare. În această lună va avea loc prima licitaţie de obligaţiuni cu scadenţa la zece ani, după cea din luna iunie, care a fost anulată.

Statul va organiza două licitaţii cu certificate de trezorerie cu discount, una pe 17 septembrie, de 700 milioane de lei, şi cealaltă pe 28 septembrie, în valoare de 500 milioane de lei. În luna august, statul a împrumutat 2,3 mld. lei de la bănci. Trezoreria şi-a propus să atragă în acest an 40 mld. lei prin vânzarea pe piaţa internă de certificate de trezorerie şi obligaţiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO