Bănci și Asigurări

Inflaţia a rămas neschimbată în martie - plus 0,2%

Inflaţia a rămas neschimbată în martie - plus 0,2%

Autor: Iulian Anghel

12.04.2017, 00:05 311
Preţurile au crescut în martie faţă de martie 2016 cu 0,2%, nivel similar lunii februarie, în vreme ce faţă de februarie 2017 au avansat cu 0,8% şi au scăzut faţă de decembrie cu 0,2%.
 
Este o inflaţie uşor sub aşteptările pieţei, dar fără să indice nimic specta­culos, scăderea preţului la carburanţi (minus 3,2% faţă de decembrie 2016 şi minus 0,95% faţă de februarie) ca urmare a eliminării accizei speciale de şapte eurocenţi, la începutul anului - com­pensând scumpirea mărfurilor alimen­tare (plus 1,8% faţă de decembrie şi plus 2% faţă de februarie).
 
„Puţine detalii au fost ieşite din comun. Totuşi, inflaţia CORE 3 (care exclude preţurile administrate şi pe cele cu volatilitate mare - n. red.) a crescut în continuare, la 1% în ritm anual (maximul din mai 2015) de la 0,9% în februarie şi ar putea reintra în intervalul ţintă al băncii centrale pe la mijlocul anului. Acesta este şi unul din argumentele pe care ne bazăm când spunem ca vedem îngustarea coridorului facilităţilor permanente ale BNR (un prim pas pentru normalizarea politicii monetare) cel mai devreme în iulie”, comentează Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.
 
În şedinţa din 5 aprilie Consiliul de administraţie al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, dar economiştii se aşteaptă ca aceasta să crească spre sfârşitul anului, pas ce ar urma să fie anticipat de o schimbare a valorilor coridorului de dobândă din jurul dobânzii-cheie (3,25% la facilitatea de creditare şi 0,25% la facilitatea de dobândă, în prezent). BNR a constatat că rata anuală a inflaţiei s-a întors de la începutul anului în teritoriu pozitiv, în vreme ce rata anuală a CORE 2 a crescut până la 0,9% în februarie, de la 0,3% la sfârşitul lui 2016. Potrivit băncii centrale, cele mai recente evaluări recon­firmă perspectiva continuării creşterii uşoare a ratei anuale a inflaţiei în urmă­toarele luni, în condiţiile menţinerii ei semnificativ sub limita de jos a inter­valului de variaţie al ţintei staţionare. Banca Naţională revizuise în februarie în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte, la 1,7%. BNR nu dă niciun indiciu despre o even­tuală modificare a politicii de dobândă, dar economiştii prevăd o schimbare undeva prin iulie.
 
Potrivit datelor publicate ieri de INS, în martie faţă de martie 2016 mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,67%, în vre­me ce mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,25%. Serviciile s-au ieftinit şi ele cu 1,4%. În martie 2017, ponderea mărfu­rilor şi serviciilor care au înregistrat o scă­de­re a preţurilor comparativ cu mar­tie 2016 este de 19,4%, iar cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0-2,5% de­ţin o pondere de 65,8%. Mărfurile şi ser­vi­ciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 14,8%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO