Bănci și Asigurări

ING : Economisirea dă semne de revenire. Unul din doi români pune bani deoparte

 ING : Economisirea dă semne de revenire. Unul din doi...

Autor: Anelis Baciu

28.02.2013, 15:44 866

Apetitul pentru economisire al românilor a înregistrat o tendinţă de creştere în ultima perioadă, jumătate din populaţie reuşind să aloce o parte din veniturile lunare pentru constituirea unor economii, se arată într-un studiu al ING Bank.

Totuşi, gradul de economisire al populaţiei din România este inferior ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană, iar ritmul de creştere rămâne moderat.

Necesitatea reducerii consumului, accesul limitat la banii economisiţi şi efortul financiar sunt barierele pe care românii le menţionează pentru a-şi motiva înclinaţia redusă spre consum, în timp ce nevoia de independenţă şi siguranţă financiară sunt principalele argumentele aduse în favoarea economisirii, potrivit aceluiaşi studiu.

O bună parte din români care economisesc, circa 40% îşi ţin banii la bancă, într-un cont bancar sau cont de economii, iar 30% aleg să ţină banii la „saltea”, situaţie determinată în principal de neîncrederea în sistemul bancar care s-a erodat constant în anii care au urmat crizei financiare. Astfel, un un procent considerabil din cei care economisesc nu primesc dobândă pentru economiile lor.

Studiul a fost realizat în luna noiembrie a anului trecut de către agenţia de cercetare TNS NIPO.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO