Bănci și Asigurări

Interviu ZF. Horia Ciorcilă, Banca Transilvania: Am ajuns la o masă critică, suntem confortabili cu cota de piaţă pe care o avem, dar avem ca ţintă să creştem mai mult decât economia şi decât piaţa bancară

Autor: Cristian Hostiuc

04.04.2024, 09:00 7588

Într-un interviu pentru ZF,  Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania şi Omer Tetik, CEO al băncii, explică de ce au cumpărat OTP Bank şi care sunt planurile viitoare pentru banca din Cluj, liderul pieţei bancare.

În decembrie 2014, după ce Banca Transilvania a anunţat oficial achiziţia Volksbank România, am avut un interviu la hotelul JW Marriott cu Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania şi cu Omer Tetik, CEO al băncii, despre motivele care au stat la baza achiziţiei, despre integrarea celor două bănci şi despre ţinta pe care o avea banca din Cluj la vremea respectivă, aceea de a deveni numărul 2 în piaţă.

Achiziţia Volksbank de către Banca Transilvania a fost o surpriză pentru piaţă, pentru că banca din Cluj nu avea niciun fel de experienţă în zona de tranzacţii, pentru că achiziţiona o bancă destul de mare şi cu probleme mari (în 2009, Volksbank era mai mare decât BT) venite din criză.

Volksbank a fost oferită şi altor bănci de pe piaţă, dar acestea au refuzat să o preia. Pentru BT însă această achiziţie a fost o oportunitate „pe care o ai o singură dată în viaţă“, ceea ce i-a permis să ajungă pe locul 2 în sistemul bancar, depăşind BRD, o poziţie care era puţin probabilă cu câţiva ani în urmă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO