Bănci și Asigurări

Investitorii americani şi britanici controlează o treime din grupul bancar Erste, fiind pe picior de egalitate cu austriecii. Un fost oficial de top în Trezoreria SUA face parte din boardul Erste şi BCR

 Investitorii americani şi britanici controlează o...

Autor: Claudia Medrega

18.05.2016, 00:08 2355

Erste Bank, care contro­lea­ză BCR - cea mai mare bancă românească, a prezentat cu ocazia adu­nării generale situa­ţia la zi a acţionarilor: austriecii mai deţin 32,2% din grupul Erste, în timp ce o trei­me revine americanilor şi britanicilor.

Principalele bănci americane de in­ves­tiţii, Goldman Sachs şi JP Morgan, au susţinut Erste la preluarea BCR în 2005, fiind şi cei care au intermediat ma­jorarea de capital prin care grupul aus­triac a putut să plătească 3,75 mld. euro pentru circa 60% din BCR. Aceasta a fost cea mai mare privatizare din istoria României şi una dintre cele mai scumpe tranzacţii din istoria sis­temului bancar mondial.

Actualul preşedinte al Erste, An­dreas Treichl - cel care conduce grupul austriac de aproape două decenii şi care a extins grupul după 2000 în Europa Centrală şi de Est - a lucrat în anii ‘80 pe Wall Street la Chase Manhattan Bank, acum parte din JP Morgan, cea mai mare bancă americană.

Americanii sunt reprezentaţi şi în structura de conducere a băncii aus­triece prin americanul Brian O’Neill, care a lucrat pentru JP Morgan şi pentru banca de investiţii Lazard International, fiind un fost oficial de top înTrezoreria SUA. Brian O’Neill face parte şi din consiliul de supraveghere al BCR.

La nivel individual cel mai impor­tant acţionar al grupului austriac este Fun­daţia Erste cu 19%, banca Caixa din Spa­nia - cu aproape 10%, Harbor Int. Fund - cu 4,6% şi Uniqa -  cu 4%.

Erste Bank, al doilea cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est, după UniCredit, are o capita­li­zare bursieră de 10 mld. de euro.

Grupul austriac Erste a raportat pentru primul trimestru din acest an un profit net de 274,7 mil. euro. Anul trecut, Erste făcut profit net de 968 mil. euro faţă de o pierdere de 1,4 mld. euro în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO