Investitorii americani şi britanici au depăşit austriecii şi controlează peste 30% din grupul austriac Erste, acţionarul BCR

10 mar 2017 Autor: Claudia Medrega

Investitorii americani şi britanici au o participaţie de 30,4% din Erste, al doilea cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est, depăşind deţinerea austriecilor.

Investitorii din America de Nord împreună cu cei din Marea Britanie au ajuns la o participaţie cumulată de 30,4% din capitalul grupului austriac Erste Bank, care controlează BCR, cea mai mare bancă românească. Austria mai figurează cu o participaţie de 28,5% în struc­tu­ra acţionariatului Erste, potrivit celor mai re­cente statistici prezentate de grupul austriac investitorilor.

Investitorii din Europa continentală deţin 24,3% din capitalul Erste Bank, care după anul 2000 s-a extins mult în Europa Centrală şi de Est, iar un pachet de 13,9% din Erste Bank revine unor investitori „neidentificaţi“.

Erste, al doilea cel mai mare grup finan­ciar din Europa Centrală şi de Est, după UniCre­dit, cu active de 208,2 mld. euro, are ope­raţiuni în Austria, Cehia, Croaţia, Slo­va­cia, România, Ungaria şi Serbia. Grupul are aproape 2.650 de subsidiare în cele şapte ţări, 44.400 de angajaţi şi circa 16 milioane de clienţi.

Principalele bănci americane de in­ves­tiţii, Goldman Sachs şi JPMorgan, alături de alte bănci inter­na­ţionale, au susţinut Erste la preluarea BCR în 2005, fiind şi cei care au inter­mediat majora­rea de capital prin care grupul austriac a pu­tut să plătească 3,75 mld. euro pentru circa 60% din BCR. Aceasta a fost cea mai mare privatizare din istoria Ro­mâ­niei şi una dintre cele mai scum­pe tranzac­ţii din istoria sistemului ban­car mondial, multiplul plătit fiind de şase ori acti­vele nete ale BCR în con­di­ţiile în care eva­luările băn­cilor de atunci erau de cel mult 3,5-4 ori peste activul net.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.03.2017

 
Cuvinte cheie:
Erste
, marea britanie
, grup
, investitori
, americani
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide