Bănci și Asigurări

Investitorii au reluat asediul asupra băncilor italiene ajutaţi de teama provocată de o posibilă criză politică

Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche instituţie de credit din lume, este banca italiană cu cele mai mari probleme. Turbulenţele politice i-ar putea fi fatale.

Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche instituţie de credit din lume, este banca italiană cu cele mai mari probleme. Turbulenţele politice i-ar putea fi fatale.

Autor: Catalina Apostoiu

29.11.2016, 00:05 674

Temerile în creştere că în Italia un referendum constituţional poate degenera într-o criză politică şi în noi probleme pentru sistemul bancar şi chiar pentru zona euro s-au propagat pe pieţe, trăgând în jos acţiunile băncilor italiene şi odată cu ele principalele burse europene.  

Acţiunile UniCredit şi Banca Monte dei Paschi di Siena au înregistrat pierderi de aproape 4% după ce Financial Times a scris că până la opt bănci italiene riscă să aibă probleme dacă premierul italian Matteo Renzi se va confrunta cu un rezultat negativ al referendumului din 4 decembrie.

„Oamenii sunt îngrijoraţi în legătură cu impactul pe care un vid de putere în Italia l-ar putea avea asupra nevoilor de refinanţare ale băncilor ţării“, spune Kevin Lilley de la Old Mutual Global Investors, citat de Bloomberg.

Potrivit Euronews, votul din 4 decembrie fie va arunca Italia într-o nouă criză şi va pune în pericol viitorul său în zona euro, fie va aduce ţării o şansă rară de a-şi simplifica sistemul de guvernare şi accelera procesul legislativ.

Reformele propun diluarea dramatică a puterii şi a dimensiunii senatului italian şi înlocuirea senatorilor aleşi cu reprezentanţi ai regiunilor. Un alt aspect al reformelor priveşte rebalansarea puterii regiunilor, mai multe zone fiind aduse sub controlul guvernului central.

Unul din argumentele principale ale guvernului în propunerea reformelor este că acestea vor duce la economii, atât prin reducerea numărului de politicieni, cât şi prin desfiinţarea unor organisme inutile, scrie Euronews.  Există de asemenea argumentul că prin reducerea puterii senatului se va accelera procesul legislativ şi va scădea gradul de ineficienţă.

Însă, potrivit lui Nicola Chelotti, expert în politică, există puţine dovezi care să susţină acest lucru. De fapt, adaugă Chelotti, din anii ’50 Italia a introdus mai multe legi de­cât Marea Britanie, Franţa şi Germania. Dacă guvernul vrea să rezolve problemele Italiei, susţine Chelotti, refor­mele ar trebui să vizeze în schimb administraţia, birocraţia şi sistemul judiciar. Criticii reformelor spun că acestea  concentrează prea multă putere în mâinile guvernului. Propunerea de a înlocui senatorii aleşi cu reprezentanţi re­gionali a stârnit de asemenea controverse, spune Chelotti.

Astfel, în mod paradoxal, un referendum care încearcă să aducă o stabilitate a guvernului ar putea într-un final arunca Italia într-o nouă criză.

Premierul italian a fost nevoit să organizeze un referendum pentru că nu a reuşit să-şi treacă reformele prin parlament. Apoi al a anunţat că va demisiona în cazul unui vot negativ.

Organizarea de noi alegeri în cazul unui vot negativ ar deschide calea partidului eurosceptic Mişcarea Cinci Stele, care ar putea propune un referendum privitor la apartenenţa la zona euro.

Însă primul efect al unui vot negativ ar fi resimţit la nivel bancar, după cum scrie Financial Times, citând o serie de oficiali şi bancheri.

Lorenzo Codogno, fost economist-şef la Trezoreria Italiană şi fondator al LC Macro Advisors, susţine că „cea mai mare temere“ în legătură cu referendumul priveşte impactul acestuia asupra „sectorului bancar şi implicaţiile asupra stabilităţii financiare“.

Până la opt din băncile cu probleme ale Italiei riscă să fie închise dacă Renzi pierde în referendumul din weekendul viitor, iar posibilele turbulenţe de pe pieţe îi vor împiedica pe investitori să le recapitalizeze.

Renzi încearcă să evite supunerea sistemului bancar italian unui nou mecanism european de rezoluţie bancară prin care, când este necesară închiderea unei bănci, sunt impuse pierderi atât deţinătorilor de acţiuni, cât şi celor de obligaţiuni. Aplicarea unui astfel de mecanism ar avea un impact important în Italia, unde milioane de investitori individuali au achiziţionat obligaţiuni bancare.

Situaţia este urmărită îndeaproape în Europa şi nu numai, existând temeri că o închidere în masă a băncilor italiene ar putea avea consecinţe la nivelul întregului sistem bancar al zonei euro, scrie Financial Times.

Italia are opt bănci cu probleme: a treia cea mai mare după active, Monte dei Paschi di Siena, băncile mijlocii Popolare di Vicenza, Veneto Banca şi Carige şi patru bănci mai mici salvate anul trecut: Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche şi CariFerrara.

Bancherii şi oficialii spun că cel mai sumbru scenariu ar fi ca un eşec al complexei recapitalizări de 5 miliarde de euro a Monte Paschi şi al restructurării creditelor rele, cerută de autorităţi, să se traducă printr-o scădere la scară mai largă a încrederii în Italia şi să pună în pericol o soluţie de piaţă pentru băncile italiene cu probleme.

Sub acest scenariu, analiştii cred că toate cele opt bănci ar fi supuse mecanismului european.

Potrivit bancherilor şi oficialilor, un guvern tehnocrat s-ar putea pune de acord cu autorităţile de la Bruxelles şi Frankfurt cu privire la un „bail-in“ sistemic al băncilor vulnerabile. Sub acesta, Bruxelles-ul ar putea permite oarecare compensaţii pentru investitorii de retail vulnerabili.

„Problema este dacă Siena va reuşi sau nu“, a declarat un oficial, sugerând cum a devenit Monte Paschi un echivalent al sistemului financiar italian.

Banca Monte dei Paschi di Siena a început ieri conversia de obligaţiuni subordanate de 4,3 miliarde de euro în acţiuni ca prim pas în cadrul planurilor sale de restructurare, potrivit Bloomberg. 

Deţinătorii vor avea la dispoziţie cinci zile începând cu data de 28 noiembrie pentru a se înscrie la conversie, pas care-i va permite băncii să continue cu o vânzare de acţiuni până la sfârşitul anului.

CEO-ul băncii Marco Morelli încearcă să-i convingă pe investitori că banca se poate repune pe picioare atrăgând 5 miliarde de euro capital nou prin conversia de obligaţiuni, vânzarea de acţiuni noi şi găsirea unor noi investitori ancoră. Swapul va permite băncii să reducă nivelul de capital nou pe care trebuie să-l obţină de pe piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO