Bănci și Asigurări

Isărescu: Cursul nu este artificial. Ar fi putut să fie mai volatil. Ministerul Finanţelor Publice a avut în ultimii doi ani în conturile de valută 8 miliarde de euro

Autor: Liviu Chiru

05.10.2010, 11:06 32

Nivelul actual al cursului nu este artificial ci este determinatde realităţile economice iar intervenţiile băncii centrale pe piaţavalutare nu au avut drept scop decât echilibrarea puctual adezechilibrelor dintre cererea şţi oferta de valută, a explicatguvernatorul BNR Mugur Isăresc la conferinţa Romanian FinancialForum organizată de Mediafax împreună cu Banca Naţională aRomâniei.

"Ideea de curs artificial este falsă. Ministerul finanţelor aavut 8 miliarde de euro - din fonduri structurale, împrumuturi dela bănci şi altele. Când ni i-a vândut, BNR a făcut emisiunemonetară şi a trebuit sterilizată. Dacă ar fi vândut în piaţă, eracursul mai puţin artificial? Se ducea euro spre 3,5 lei. Nu cred căproducea efecte pozitive în materie de economie", a arătatIsărescu.

Reacţia guvernatorului vine în contextul în care mai mulţianalişti şi oameni de afaceri au cerut în ultima perioadă relaxareacontrolului asupra cursului din partea BNR, considerând că doaracceptarea unui leu mai slab şi ieftinirea creditelor în lei arputea să sprijine ieşirea din recesiune a economiei.

Guvernatorul a respins comparaţia cu modelul Poloniei, care în2008 a permis o depreciere mai mare a zlotului pentru a menţinedobânzile la niveluri scăzute şi a reuşit astfel să eviterecesiunea. "A formula idei precum Polonia a depreciatzlotul... este de o simplitate ziaristică. Polonia este curecesiune 0 pentru că s-au făcut reforme structurale. Ei au făcutun câştig cu fondurile structurale europene. Criza i-a prins peintrări masive de fonduri structurale", a spus Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO