Bănci și Asigurări

Isărescu le dă bancherilor o gură de oxigen îmblânzind regulamentul rezervelor minime

Isărescu le dă bancherilor o gură de oxigen îmblânzind regulamentul rezervelor minime

Autor: Claudia Medrega

25.02.2012, 09:34 2720

BNR a relaxat normele privind rezervele minime obligatorii (RMO) pe care trebuie să le constituie băncile, iar măsura ar putea duce la eliberarea de lichiditate în piaţă, în principal în valută.

Analiştii caracterizează modificarea adusă de BNR ca fiind "mai puţin restrictivă" şi spun că reprezintă "o gură de oxigen pentru bănci". Rezervele minime obligatorii se aplică pentru pasivele cu scadenţă reziduală mai mică de doi ani la finele perioadei de observare, iar ratele RMO sunt de 15% la lei şi 20% la valută. Pentru pasivele cu scadenţă reziduală de peste doi ani rata RMO este zero.

Banca centrală a aprobat recent un regulament care prevede că "pentru mijloacele băneşti în monedă naţională şi în valută cuprinse în baza de calcul a RMO, care au o scadenţă reziduală mai mare de 2 ani de la sfârşitul perioadei de observare şi care nu prevăd clauze contractuale referitoare la rambursări, retrageri, transferări anticipate, precum şi pentru împrumuturile nerambursabile în monedă naţională şi în valută, BNR poate stabili rate diferenţiate ale RMO".

Conform explicaţiilor transmise de BNR pentru ZF, regulamentul elimină condiţia anterioară ca scadenţa iniţială a pasivelor să nu fie modificată prin prelungiri/reînnoiri ulterioare, fiind astfel suficientă îndeplinirea a doar două criterii pentru ca aceste pasive să beneficieze de rata RMO de 0%.

Cele două criterii sunt: 1. scadenţa reziduală a surselor atrase respective este mai mare de doi ani de la finele perioadei de observare; 2. contractele care stau la baza acestor operaţiuni nu au prevăzute clauze referitoare la rambursări, retrageri, transferă ri anticipate.

BNR a operat trei reduceri succesive ale dobânzii-cheie, până la 5,5% pe an, însă până acum "semnalul" nu a ajuns la clienţii băncilor. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută au fost reduse ultima oară în primăvara anului trecut, cu 5%, de la 25%. În ultima vreme pe piaţa bancară au apărut o serie de comentarii conform cărora reducerea ratei dobânzii de politică monetară a BNR s-ar putea transmite mai repede spre clienţii băncilor dacă instrumentele prin care banca centrală injectează lichiditate în piaţă ar avea scadenţe mai mari sau dacă ar fi reduse RMO.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a dat de înţeles că banca centrală nu este dispusă să extindă scadenţele la operaţiunile repo sau să diminueze prea curând rezervele minime obligatorii.

Nivelul rezervelor minime obligatorii constituie un stoc de lichiditate foarte confortabil specific sistemului bancar românesc.

Regulamentul BNR nr.4/2012 privind RMO a intrat în vigoare începând cu 24 februarie, adică de vineri. Banca Centrală Europeană nu a avut comentarii cu privire la acest proiect de regulament.

"Conform memorandumului explicativ pentru acest proiect de regulament, condiţiile macroeconomice şi financiare interne curente şi viitoare implică un regim al rezervelor minime obligatorii mai puţin restrictiv", se arată în avizul BCE cu privire la regimul RMO.

Ce spun analiştii

În conformitate cu noul regulament, o bancă ce are în portofoliul său un împrumut subordonat cu o scadenţă iniţială de 5 ani (de exemplu), care în curând va avea o scadenţă reziduală de sub doi ani (adică face obiectul RMO), ar putea să-l reînnoiască pentru a avea, să zicem, o maturitate de trei ani şi să nu îl includă în baza de calcul a rezervei, a explicat Cătălina Molnar, senior economist RBS Bank. În regulamentul anterior, creditele cu scadenţă reziduală de sub doi ani au fost supuse RMO indiferent de eventuale extinderi care ar fi putut să fie avute în vedere. În aceste condiţii, o banca ar fi trebuit să aştepte data de expirare pentru un împrumut iniţial pe termen lung înainte de o reînnoire eventuală, fiind obligatoriu să-l includă pentru doi ani în baza de calcul a rezervei, a mai spus Molnar.

"Această normă este o gură de oxigen pentru bănci. Va permite o mai bună optimizare a pasivelor de către bănci şi va avea impact în principal asupra pasivelor în valută, acestea având maturităţi mai mari de doi ani, deoarece pasivele în lei sunt, în general, pe termen scurt", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Norma va relaxa regimul rezervelor minime obligatorii şi va elibera în piaţă noi lichidităţi, cu preponderenţă în valută. De asemenea, noua reglementare va permite băncilor să evite constituirea de rezerve minime pentru liniile de finanţare prelungite înainte de maturitate, astfel încât perioada reziduală să se menţină mai mare de doi ani, a mai spus Hăncilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO