Bănci și Asigurări

Isarescu: O criza se gestioneaza mai usor decat o economie care prinde viteza

Isarescu: O criza se gestioneaza mai usor decat o economie care prinde viteza

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Avem o crestere neasteptata de productivitate, iar cifrele recente arata schimbari structurale la nivelul economiei.

09.10.2006, 18:59 14

Pentru BNR, exista preocuparea ca intr-un timp relativ scurt sa ajunga la un singur instrument de stapanire a inflatiei - rata dobanzii, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o prelegere tinuta la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
Peste o luna, pe 10 noiembrie, Consiliul de Administratie al BNR va discuta un nou raport asupra inflatiei, precum si o eventuala modificare de dobanda.
Cristian Popa, viceguvernator al BNR, a declarat recent ca in cazul in care va fi considerata necesara o recalibrare a instrumentarului de politica monetara, dobanda va fi favorizata, banca centrala nedorind sa supraliciteze cu majorarea rezervelor minime obligatorii.
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat la Iasi ca BNR va reduce nivelul rezervelor minime in momentul in care inflatia va ajunge la 5%.
"Deocamdata, nu avem motive sa reducem nivelul rezervelor minime. Cu toate acestea, va garantez ca inflatia se va apropia de 5% pana la 1 ianuarie 2007. Daca se va intampla acest lucru, vom reduce si nivelul rezervelor minime", a declarat Isarescu.
El spune ca, intr-o perioada in care economia accelereaza puternic, lucrurile sunt mai complicate.
"O criza se gestioneaza mai usor decat o economie care prinde viteza. Apar foarte multe neprevazute, iar riscurile trebuie bine gestionate", a spus Isarescu in fata studentilor si profesorilor ieseni.
El a adaugat ca pe masura ce economia creste este nevoie de mai multi bani, asa ca Banca Nationala a sterilizat mai putin in ultimele luni, pentru ca a lasat mai multi bani in economie.
De altfel, dupa majorarea-soc a rezervelor minime obligatorii la lei, de la 16% la 20%, bancile nici nu au mai avut excedente de la lei pentru a le plasa in depozite sau certificate de depozit ale BNR, in contextul in care creditul in moneda nationala si-a mentinut o viteza mare de crestere.
Guvernatorul BNR gaseste si motive de multumire in mersul economiei, desi cresterea PIB a depasit estimarile bancii centrale, iar consumul ramane un stimulent important.
"Avem o crestere neasteptata de productivitate, iar cifrele recente arata schimbari structurale la nivelul economiei. PIB-ul are indicatori calitativi care-l duc inainte", a spus Isarescu, referindu-se la cresterea formarii brute de capital fix si a productiei industriale, in conditiile in care investitiile straine directe din ultimii ani incep sa se vada prin intrarea in functiune de noi capacitati de fabricatie, cu productivitate ridicata.
Isarescu a reamintit ca variantele Bancii Nationale pentru indeplinirea obiectivului sau fudamental legate de stabilitatea preturilor au fost doua: "folosirea cursului de schimb ca ancora, dar puteai sa dai impresia ca cursul era fixat si creai alte probleme; daca era fixat, navaleau speculatorii; a doua varianta era tintirea directa a inflatiei, pe care si-a ales-o".
Guvernatorul BNR a estimat ca inflatia va ajunge la 3,8% pana la sfarsitul anului 2008, desi acest lucru inseamna eforturi enorme.
"Va fi de zece ori mai greu in comparatie cu atunci cand am reusit sa reducem inflatia de la 8 la 5,8%, cat este in prezent. Odata ce am ajuns la cota de 3,8%, la sfarsitul lui 2008, va trebui sa o tinem la acest nivel", a spus guvernatorul BNR.
Nu in ultimul rand, el a mai mentionat ca deficitul de cont curent ramane mare, dar "avem o sansa, intrucat este acoperit din investitii straine directe".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO