Bănci și Asigurări

La ce dobânzi vând bancherii credite de consum în lei

La ce dobânzi vând bancherii credite de consum în lei

Autor: Andra Oprescu

26.09.2014, 20:00 780

Dobânda unui credit de nevoi personale ajunge la minimum 10-11% pe an şi poate să varieze în funcţie de perioada de creditare, diferite caracteristici ale debi­torului, precum şi în funcţie de alegerea de a vira sau nu salariul în contul băncii creditoare.

Pentru diferite pachete şi oferte costurile sunt mai mici şi dobânda efectivă poate coborî sub 10%.  De exemplu, clienţii Alpha Bank care achiziţionează pe lângă creditul de consum un card de credit şi un pachet de cont curent plătesc o dobândă efectivă de aproximativ  9% pe an.

Cele mai ieftine credite de consum standard sunt la Banca Românească, Garanti Bank şi Volksbank.

BNR a derulat un proces de relaxare monetară pentru a stimula creditarea, dobânda-cheie ajungând în prezent la valoarea de 3,25% pe an, ceea ce a influenţat costul creditelor de consum. Spre comparaţie, în 2009-2010 un credit de consum în lei costa în medie 20% pe an.

Totuşi, indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor la creditele de retail în lei, a crescut  în ultima lună şi a ajuns la 3,1% pe an. Evoluţia Robor ar putea influenţa pe viitor costul creditelor în lei.

WikiZF: Profilul companieiVolksbank

WikiZF: Profilul companieiBanca Românească

Odată cu evoluţia ascendentă a indicatorului Robor, dobânzile interbancare s-au apropiat  de dobânda-cheie a BNR, obiectiv urmărit de banca centrală, conform declaraţiilor guvernatorului Mugur Isărescu. Analiştii se aşteaptă ca BNR să reducă din nou dobânda-cheie  la 3% pe an în şedinţa de la finalul lunii septembrie, ceea ce va apropia şi mai mult cele două rate.

Luna iulie a fost prima lună din anul 2009 încoace când stocul creditelor de consum în lei a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe total, creditarea se menţine în teritoriu negativ. Băncile aveau în august credite acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 213 miliarde de lei, în scădere cu aproape 4% faţă de august 2013. Creditele noi, majoritatea în lei, sunt insuficiente pentru a compensa deteriorarea portofoliilor de împrumuturi în valută.

Creditele de consum reprezentau în iulie aproximativ 80% din totalul finanţărilor în lei acordate de bănci populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO