Bănci și Asigurări

Leul recuperează tot terenul pierdut după creşterea TVA

08.07.2010, 23:24 18

Euro a coborât ieri la cursul oficial pentru a cincea ziconsecutiv, revenind pe palierul de 4,22 lei, unde se afla lasfârşitul lunii iunie, înainte de decizia Curţii Constituţionale dea respinge tăierea pensiilor cu 15%, care a pus Guvernul însituaţia de a opta pentru majorarea TVA.

"Probabil că dispoziţia favorabilă a investitorilor şipresupusele intervenţii indirecte ale BNR vor continua să susţinăleul", a comentat un dealer.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2285 lei pentru un euro, cu0,35 bani, respectiv 0,08% sub nivelul din ziua precedentă.

Pe piaţa interbancară cotaţiile s-au stabilizat pe palierul de4,22-4,23 lei pentru un euro, aprecierea leului pierzând astfel dinforţă, după câteva zile în care cotaţiile au înregistrat scăderipronunţate.

Pe 1 iulie, euro înregistra un maxim istoric, atingând la cursulBNR 4,3537 lei, investitorii reacţionând la turbulenţele de pescena politică (Guvernul trecuse printr-o moţiune de cenzură) şi lamăsura de majorare a TVA de la 19% la 24%, care va afecta cel maiprobabil consumul şi astfel perspectivele de revenire a economiei.Pe piaţa interbancară, euro a fost tranzacţionat chiar şi la 4,4lei, iar banca centrală nu părea hotărâtă să intervină decisivpentru a opri creşterea cotaţiilor, aşa cum îi obişnuise pe dealeriîn 2009. De altfel, în iunie rezerva valutară a BNR a înregistrat oscădere moderată, de 160 de milioane de euro, arătând astfel cădacă au existat operaţiuni pe piaţa valutară interbancară, acesteaau fost de mică amploare.

În timp ce clienţii individuali au început să îşi spargădepozitele, cumpărând în panică euro, investitorii străini aupariat invers, că BNR nu va tolera totuşi o creştere brutală acursului, şi au vândut valută pentru a cumpăra lei. De la sfârşitulsăptămânii trecute euro a intrat astfel pe o pantă de scădere.

Euro revine astfel la nivelul la care se afla şi la începutulanului, deşi între timp majoritatea analiştilor şi-au înrăutăţitperspectivele privind evoluţia economiei, amânând revenirea lacreştere pentru anul 2011, după ce aceasta era aşteptată încă din2010. Cele mai recente scenarii indică o contracţie cu până la 3% aeconomiei anul acesta pe fondul căderii consumului sub presiuneatăierilor de salarii în domeniul public şi al majorării TVA, iarcei mai pesimişti dintre analişti văd recesiunea continuând şi în2011.

Pe piaţa monetară, băncile îşi împrumutau ieri lei între elepentru o zi la dobânzi de 2,2-2,7% pe an, nivel la care pot plasabanii şi la BNR, în facilitatea de depozit (pentru care dobândaeste de 2,25% pe an). Pentru scadenţele mai lungi dobânzile urcă la5%-7% pe an. BNR a menţinut la sfârşitul lui iunie dobânda-cheie lanivelul de 6,25% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO