Bănci și Asigurări

Libra Bank a fost evaluată la 27 mil. euro. Înainte de criză acţionarii băncii cereau 100 mil. euro

Libra Bank a fost evaluată la 27 mil. euro. Înainte de criză acţionarii băncii cereau 100 mil. euro

Libra Bank operează printr-o reţea teritorială de 25 de sucursale

Autor: Ciprian Botea, Stefan Musgociu

09.12.2011, 00:06 1035

Libra Bank, o bancă mică specializată pe nişa profesiilor liberale, a fost evaluată la 120 mililioane de lei (27,5 mil. euro) în urma unei tranzacţii prin care fondul american de investiţii Broadhurst Investment a cumpărat 7% din acţiunile băncii de la producătorul de echipamente electrice Electroaparataj.

Broadhurst a plătit 8,3 milioane de lei (1,9 mil. euro) pentru participaţia deţinută de Electroaparataj. Libra Bank, aflată pe locul 35 în sistemul bancar, este controlată de New Century Hol­dings (NCH), care de­ţi­­ne şi fondul de investiţii implicat în tranzacţia cu Electroaparataj.

Americanii au fost înainte de criză în discuţii cu un grup spaniol pentru vânzarea Libra, preţul vehiculat în acel moment fiind de 100 mil. euro, adică de patru ori peste valoarea din prezent. Libra este membră a fondului de investiţii New Century Holdings din anul 2003.

Broadhurst deţinea anterior 33,4% din acţiunile băncii, iar prin această tranzacţie a depăşit pragul de 40%.

De altfel, NCH nu deţine direct nicio acţiune la Libra, banca fiind controlată prin intermediul mai multor companii locale (Romarta, Metex Big sau VelPitar).

Electroparataj este controlată la rândul său de Broadhurst Investments, cu o participaţie de 67,7%. Firma Metex Big deţine 10,6% din acţiuni. Electroaparataj, care la începutul anului şi-a mutat sediul de la Bucureşti la Târgovişte, produce sisteme de climatizare, grupuri de răcire şi accesorii auto. Electroaparataj este listată la bursă, cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile firmei fiind realizată la începutul acestei săptămâni, când preţul a stagnat la 0,12 lei/acţiune.

Capitalizarea companiei este, la această cotaţie, de 7,7 milioane de lei (1,7 mil. euro).

Libra a încheiat primul semestru cu un profit de 9,1 mil. lei (2,2 mil. euro), în creştere de la 250.000 de lei în aceeaşi perioadă din 2010, potrivit ultimelor date disponibile. Rezultatele sunt conforme cu standardele interna­ţionale de raportare financiară (IFRS).

Banca obţinuse şi în 2010 un profit de circa 10 mil. lei (2,4 mil. euro), conform IFRS. După stan­dardele româneşti de contabilitate (RAS), care prevăd un tratament mai dur în cazul provizioanelor pentru credite neperformante, banca a avut însă o pierdere de 8,5 mil. lei (2 mil. euro) anul trecut.

Ca în cazul tuturor băncilor, rezultatul operaţional al Libra a fost copleşit în ultimii doi ani de cheltuielile cu constituirea de provizioane pentru riscul de credit.

Oficialii băncii spun însă că ritmul de formare a creditelor neperformante a încetinit semnificativ în prima jumătate a acestui an, veniturile din recuperări de provizioane acoperind practic cheltuielile cu provizioanele noi.

Strategia Libra vizează în prezent dezvoltarea canalelor alternative de distribuţie, ca parte a acestei strategii banca schimbându-şi anul acesta denumirea în Libra Internet Bank.

Reprezentanţii băncii spun însă că nu va fi neglijată nici reţeaua teritorială, compusă din 25 de unităţi.

Banca are un capital social de 158,5 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO