Bănci și Asigurări

Londra nu vede bine leul, din cauza moţiunii de cenzură. Vedeţi aici ce spun analişti de la trei bănci de top

Analişti de la bănci de top din Londra: Leul ar putea scădea la minimul trimestrului faţă de euro, dacă moţiunea de cenzură trece
14.10.2010, 11:33 197

Leul românesc ar putea scădea faţă de euro la cel mai redusnivel din ultimele trei luni, în condiţiile în care guvernul riscăsă cadă la moţiunea de cenzură pregătită de opoziţie, spun analiştide la diviziile din Londra ale băncilor Morgan Stanley, UBS şiSociete Generale, citaţi de Bloomberg.

Moneda românească ar putea pierde 2% în faţa euro în următoareledouă-trei săptămâni, până ca banca centrală să intervină pentru aevita un picaj de 4%, cum a fost cel din iunie, spun analiştii.

"Riscul căderii guvernului afectează cel mai mult leul. BancaCentrală va interveni pentru a apăra cursul dacă există presiunesemnificativă", spune James Lord, analist pe pieţe emergente laMorgan Stanley. "BNR nu are nevoie de pre mult pentru a împingemoneda unde vrea. Banca centrală nu are niciun interes să permită odepreciere majoră", spune Lord.

Cursul a atins un maxim record de 4,4012 lei/euro în iunie, dupăce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională scădereapensiilor cu 15%.

Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea în faţaParlamentului pentru legea educaţiei, moment după care opoziţia arputea depune o moţiune de cenzură. Guvernul este demis dacă omoţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentareaprogramului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectuluide lege, a fost votată.

România încearcă să prevină deprecierea leului într-o perioadăîn care majoritatea ţărilor cu economii emergente sunt îngrijoratede creşterile necontrolate ale monedelor.

Autorităţile române nu vor lăsa cursul să treacă mult peste 4,35lei/euro, crede Gaelle Blanchard, emerging-market strategist laSociete Generale Londra.

"Am mai văzut şi alte moţiuni de cenzură. Leul ar trebui să fiestabil pe termen scurt, datorită intervenţiilor băncii centrale", aafirmat Koon Chow, emerging-market strategist la BarclaysCapital.

Joi dimineaţă , leul s-a apreciat, iar cursul de schimb acoborât la 4,2660 - 4,2675 lei/euro, după prima oră a şedinţeivalutare interbancare, pe fondul sentimentului pozitiv de pepieţele financiare externe, potrivit MediafaxBusiness.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO